Mer gotländskt på tallrikarna i höst

Snart blir det mer gotländska och ekologiska råvaror i maten som serveras på skolor och inom vård och omsorg. Och potatisen slipper ta en omväg via fastlandet.

I höst slipper gotländska morötter, potatis och andra rotsaker ta vägen över fastlandet.

I höst slipper gotländska morötter, potatis och andra rotsaker ta vägen över fastlandet.

Foto: Dan Strandqvist

LIVSMEDELSUPPHANDLING (GT)2016-04-12 05:30

– Vi är väldigt nöjda med upphandlingen av den offentliga maten som nu är klar och det känns positivt att fler mindre grossister kunnat lämna anbud. Intresset var större än tidigare, säger Josefine Jessen, chef för regionens måltidsförsörjning.

Arbetssättet var lite annorlunda i den senaste livsmedelsupphandlingen. Anbudsunderlaget har delats upp i fler mindre områden där man kunnat lägga anbud på en eller flera varugrupper. God djuromsorg och etisk hänsyn har det också fokuserats på i större utsträckning.

Alla produkter som köps in ska vara producerade under hållbara och ansvarsfulla förhållanden. Märkning på detta krävs för vissa produkter, som exempelvis kaffe, bananer, te och kakao.

– Andelen ekologiska produkter har blivit fler. 2012 utgjorde de 16 procent av råvarorna, i dag 23 procent och vi räknar med att nå 30 procent under 2018. Ibland blir skördarna inte som förväntat och det har hänt att grossister får brist på vissa ekologiska råvaror när odlarna inte kan leverera tillräckliga volymer, säger Josefine Jessen.

Vid den senaste upphandlingen, 2012, gick huvuddelen av anbuden till Martin & Servera i Norrköping. Då fraktades gotländska produkter som potatis och morötter först till fastlandet för ompackning innan de lastades på färjan till Gotland.

– Det slipper vi nu och det känns väldigt bra, inte minst av miljöskäl. Av 17 rotsaker i den här upphandlingen odlas 12 på Gotland och nu finns en logistik mellan odlare och grossister som gör att de går direkt till tillagningsköken på ön, säger upphandlare Gun Sävhammar.

Det nya avtalet kommer även att innebära fler gotländska rotfrukter året runt.

– Under säsong hoppas vi också på mycket mer lokalt odlade grönsaker. Detta genom att den gotländska grossisten Gotlandsspecialisten har ett närmare samarbete med producenterna på ön än vad en grossist på fastlandet kan ha, säger Gun Sävhammar.

Ambitionen har de senaste åren varit att successivt höja kvaliteten på den offentliga maten som serveras på skolor och inom vård ochomsorg, att laga mer från grunden och att använda fler ekologiska och lokala råvaror och att utveckla hela måltidsupplevelsen. De senaste åren har det också skjutits till mer pengar för detta, men 2016 blev det inga extra pengar.

De nya avtalen börjar gälla den 1 oktober i år och sträcker sig till 2018, med möjlighet till förlängning ett plus ett år.

Offentlig mat på Gotland

Den omsätter runt 120 miljoner kronor, varav omkring 35 miljoner kronor är kostnader för livsmedel till kök inom skola, vård och omsorg.

För fem år sedan fick råvarorna kosta 7,40 kronor per portion, i dag 11,40. Med lokaler, personal och transporter beräknas en portion kosta cirka 35 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om