I många barns vardag bjuds det ofta på godis, kakor och söta drycker. Men för mycket fredagsmys, barnkalas och lördagsgodis är inte bra.
– Det bjuds på fika överallt och det är inte nyttigt för någon, säger Lin Mandelberg, barnsjuksköterska på Visby lasarett.
Övervikt och fetma är ett ökande problem, även bland barn. Tio procent av landets fyraåringar har övervikt och drygt två procent till och med fetma. Det visar statistik från 14 av 21 landsting och regioner i Sverige. Liknande siffror ses även på Gotland.
Under hösten har barn- och ungdomsmedicinska verksamheten på Visby lasarett gjort en unik satsning i kampen mot övervikt och barnfetma genom att starta föräldrautbildningen Mer och mindre.
Utbildningen riktar sig till barn i förskoleålder. Forskning visar att barn med övervikt och fetma riskerar att drabbas av följdsjukdomar, den visar även att tidiga insatser har störst effekt.
– Om man har ”allergi” mot kalorier som barn så bär man med sig det även som vuxen, säger Lin Mandelberg som är gruppledare för projektet tillsammans med barnsjuksköterskan Marina Hellberg.
De menar alltså att fetma och övervikt kan liknas vid en allergi mot kalorier.
– Är man allergisk mot nötter och äter en nöt så får det konsekvenser direkt, när det gäller kalorier så är skillnaden att följderna kommer senare i livet, säger Lin Mandelberg.
Syftet med utbildningen är att erbjuda föräldrar stöd och verktyg så att de lättare ska kunna hjälpa sina barn till en hälsosam vikt, hitta lösningar på vardagsproblem och få vägledning för ett mer hälsosamt liv. De lär även ut ett antal strategier.
– Vi lär föräldrarna olika strategier som gör det lättare att få till en förändring, som till exempel förberedelser, uppmuntran och att vara konsekvent, säger Marina Hellberg.
En av de som gått utbildningen är Linda Wagenius.
– Jag tycker att det varit väldigt lärorikt. Det har varit en ögonöppnare och utbildningen har satt fokus på saker man kanske visste tidigare men som nu blivit mycket tydligare. Man får nya verktyg och inser allvaret, säger hon.
Efter att ha gått kursen har vardagen hemma hos Linda Wagenius familj förändrats.
– Det kan vara saker som att man ser till att barnet är ute och leker en halvtimme efter dagis, även om det är mörkt och regnigt.
Under kursen var det flera av barnen som sa att det de mest av allt ville ha av sina föräldrar var mer tid.
– De vill vara med oss och det kan handla om små saker som att vi krattar löv, gör en hinderbana eller cyklar tillsammans. Det handlar om att vara närvarande och inte att sitta vid en skärm, säger Linda Wagenius.