Permakultur – ett hållbart sätt att leva

Vad kan man göra för att skapa en hållbar värld? Det är permakulturens kärnfråga. Landskaps­ingenjören Helena Edman lever som hon lär. På gården Vis i Väskinde har hon och hennes sambo skapat den livsstil de drömt om. Hon kallar det för vardagslycka.

Odling. Målet för permakultur är ett hållbart samhälle.

Odling. Målet för permakultur är ett hållbart samhälle.

Foto: Maria Molin

Livsstil2017-05-24 10:00

Hon flyttade till Gotland i höstas, för kärlekens skull. Men också för att det innebar att hon kunde fortsätta odla och äta sin egen mat på en gård där allt är ekologiskt och det mesta är en del av ett kretslopp. Lammen betar bredvid det blomstrande änget och odlingarna frodas i trädgården och i växthuset. Helena Edman planerar att starta en kurs i permakultur till hösten.

– Permakultur handlar om att omsätta alla teorier om en hållbar framtid till handling, säger hon och fortsätter:

– Vi håller på och raderar förutsättningarna för mänskligt liv i framtiden med all miljöförstöring och självförsörjandegraden är låg i dag, då vi importerar nästan allt. Men vi har goda förutsättningar att ändra på det, särskilt om du bor i hus eller på en gård.

På diskbänken i köket ligger blad från rönn, björk och älggräs på tork för att bli te. Hon maler havre och korn i en liten kökskvarn och berättar att nästa steg är att odla egen säd. I en vattentank nedanför hustaket samlas regnvatten som hon kan använda för bevattning. Helena och hennes sambo Fabian Mebus har byggt vindskydd av grenar, ett så kallat risgärde. I en matkällare lagras livsmedel som de kan plocka fram vid behov.

– En början är att bli medveten om hur man använder vatten och spara på det. Man kan göra mycket redan på gräsrotsnivå: bara att odla några tomater på balkongen är ett första steg. Och att se till att bostadsrättsföreningen har en kompost i området, säger hon och tillägger:

– Egentligen är permakultur den gamla bondepraktikan, omsatt till nutid.

Kärnan i permakultur är design, som används som ett ord för planering av ett samhälle: en lokal, en trädgård, en stad eller en skog. Det är baserat på platsens förutsättningar.

– Design används för att tänka igenom hur man kan fånga och lagra den energi som flödar genom ett system i form av sol, vind och vatten. Designprinciperna består bland annat av att iaktta jorden i olika väderlekar och låta saker få gå långsamt – motsatsen till vårt samhälle i dag. Det handlar om naturens egen intelligens och om manskraft. Gotland är en perfekt plats att omsätta det här på; klimatet och småskaligheten, säger Helena Edman.

Hon har själv gått en kurs i permakultur, men hävdar att det främst handlar om erfarenhet och hantverkskunskap, att själv känna med händerna i jorden.

– Här lever vi i samklang med naturlagarna och minskar belastningen på miljön. Permakultur är allt från helheten: våra globala miljöproblem, till detaljerna: vad kan jag göra själv?

Permakultur

Permakultur är en hopdragning av orden permanent agrokultur, som kan översättas med hållbar odling.

Målet för permakultur är ett hållbart samhälle, som skapar meningsfullt arbete, bättre miljö, hälsa och solidaritet.

Filosofin vilar på tre etiska grundprinciper:

Omsorg om jorden: Förståelse för att man är en del av jorden och att man måste värna om den.

Omsorg om människor: Stödja och hjälpa varandra att leva och utveckla hälsosamma samhällen.

Rättvis fördelning: Försäkra sig om att jordens begränsade resurser används på ett rättvist och vist sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!