För sex år sedan köpte Johan Bergner genom bolaget Fritids AB Ljugarn gamla snickerifabriken. I dialog med Region Gotland gjordes en ny detaljplan, från industri- till tomtmark, och fabriken byggdes om till lägenheter.
Sex tomter intill styckades av. Tre av dem har sålts till barnfamiljer från Stockholm. Regionen drog fram vatten från det kommunala VA-nätet.
Johan Bergners förvåning var därför stor när regionen i maj plötsligt nekade honom lov att koppla på.
– Familjerna har hamnat i en prekär situation, det blir en chock om de inte får bygga, säger han.
Tomterna har kostat mellan 800 000 och en miljon kronor styck. Nu är de i princip oanvändbara för familjerna som köpt dem.
– De får inte ens ställa en husvagn där, den får bara stå sex veckor utan tillfälligt bygglov, säger Johan Bergner.
Regionen hänvisar till det akuta vattenläget på Gotland. Johan Bergner anser däremot att den ökade belastningen redan är inräknad i vattenförbrukningen, i och med den nya detaljplanen.
– Det är beklämmande att ingen får bygga och att det är stopp i hela Ljugarn nu. Min största oro är tillväxten på orten, säger han.
Dessutom, menar han, drabbas gotländska byggfirmor av byggstoppen.
– Här var det projekt runt fyra miljoner kronor per hus, så det är inga dåliga byggen, säger han.
Johan Bergner driver också Ljugarns semesterby. Där hann han i april, innan regionen införde stopp på grund av vattenbrist, få lov för 17 nya campingstugor. Men stugorna kan han inte bygga, eftersom han inte får koppla in dem på det befintliga avloppsnätet. Då återstår att bekosta en egen avloppsanläggning.
– Ett reningsverk kostar en och en halv till två miljoner kronor. 2023 blir jag tvångsansluten till regionens reningsverk när de hunnit bygga ut, så jag skulle få betala dubbelt, säger Johan Bergner.
Tillsammans med tomterna vid snickerifabriken uppskattar han värdet på de uteblivna investeringarna till mellan 20 och 30 miljoner kronor under en treårsperiod.
Hos Region Gotlands bygglovsenhet är rutinen att alltid kolla med teknikförvaltningen att vatten och avlopp går att säkra, även i områden med utbyggt regionalt VA-nät.
– Som det är i dag kan vi inte säga ja. Vattenbristen är stor, säger VA-handläggare Marlene Söderholm.
Hon menar att det hittills handlar om en handfull byggen som har stoppats.
Stadsarkitekt Christian Hegardt menar att det är djupt problematiskt att regionen tvingas säga nej, trots att detaljplanen gäller.
– Får vi nej från VA kan vi inte bevilja bygglov. Vi ligger på gränsen för vad systemet klarar av, säger han, men menar att byggnadsnämnden ändå måste pröva varje enskilt bygglov.