Campingboom på Gotland – kan bli rekordår

Att campa på semestern blir allt populärare. ”Just nu är det svårt att hitta en ledig plats på Gotland”, säger Johan Bergner, på Ljugarns semesterby.

”Sedan vi skaffade ett bra tält som står emot regnet och som är lätt att sätta upp har campandet blivit ännu mer bekvämt”, säger Emma Skog som tältar i Ljugarn tillsammans med Andreas Kjellgren och barnen Hedvid Skog och Hilding Skog.

”Sedan vi skaffade ett bra tält som står emot regnet och som är lätt att sätta upp har campandet blivit ännu mer bekvämt”, säger Emma Skog som tältar i Ljugarn tillsammans med Andreas Kjellgren och barnen Hedvid Skog och Hilding Skog.

Foto: Henrik Radhe

Ljugarn2022-07-26 06:02

Under pandemin växte svenskarnas intresse för att campa. 2021 ökade antalet gästnätter på gotländska campingar med 58 procent jämfört med året innan. Johan Bergner, som driver Ljugarns semesterby, bekräftar att intresset är fortsatt stort. 

– Just nu är det svårt att hitta en ledig plats på Gotland för den som kommer med husvagn. Det här ser ut att bli ett rekordår.

undefined
”I början av säsongen kommer seniorerna, i mitten kommer barnfamiljerna och i slutet kommer de internationella besökarna. En trend jag ser när det gäller husvagnarna är att besökarna kommer med större och större ekipage. I år fick jag ta bort en plats på campingen för att de som kommer ska få plats”, säger Johan Bergner på Ljugarns semesterby och camping.

En av dem som har ställt upp sin husvagn på campingen i Ljugarn är Andreas Larsson från Lärbro. Han har precis köpt en sommarstuga i Kappelshamn med sin sambo Sophie Svensson och barnen Wilda och Stina, men tyckte att stuglivet kändes ensligt och bestämde sig för att komplettera med några veckor på campingen.   

undefined
Andreas Larsson och Sophie Svensson har tagit med sig hantlarna och morgontränar utanför sin husvagn. Barnen Wilda och Stina Svensson tittar på.

– Vi varvar lite för att få det bästa av två världar. I stugan är det lite fix med renovering och så är det ensligt med få kompisar i närheten för barnen, men här får man verkligen semesterkänsla, man tar dagen som den kommer och barnen springer runt och leker med andra barn eller badar i poolen eller havet. Det är verkligen bekvämt. 

undefined
”Vi har valt att campa i en husbil eftersom det ger en sån frihet då man kan ställa sig i en stad likväl som vid olika naturreservat”, säger Jenny Sahlberg som campar med dottern Kaja, 11 månader.

På en annan del av den stora gräsytan står säsongarnas flotta vagnar. De har de största husvagnarna och kommer hit i maj eller juni och ställer upp sin vagn. Dagen efter kommer de med släpkärra lastad med alla prylar och möblerar upp sitt förtält. När man kikar in genom förtältets dimmiga fönster syns riktiga möbler, ismaskiner, krukväxter och solcellslampor. De flesta vill ha samma plats varje år och så vill man bo nära de vänner man lärt känna tidigare år. 

– Säsongarna vet hur det går till. De kan alla regler och kan förklara för andra campare, för även om det oftast flyter på smidigt så händer det ju saker. Hundar som skäller och barn som skriker är de vanligaste irritationsmomenten. Och häromdagen var det någon som råkade dra ut sladden som försåg en av husvagnscamparnas kylskåp med ström. Den camparen blev inte så glad, säger Johan Bergner och ler. 

undefined
Området närmast stranden är avskiljt för glamping-gäster som bor i campingens flotta tält. ”Vi når en helt ny målgrupp genom att erbjuda glamping och det är de som tidigare inte identifierade sig med campinglivet”, säger Johan Bergner som driver Ljugarns semesterby och camping.

Närmre stranden, med utsikt över det glittrande havet, hittar vi den senaste campingtrenden – glamping som är en förkortning för glamorös camping.

– Vi är egentligen inga campare, det här är mer som att bo på hotell, säger Klas Lindgren som står och borstar tänderna utanför det enorma, vita tältet tillsammans med sin fru Roselinn Fjellanger. 

undefined
De senaste årens glamping-trend, det vill säga, glamorös camping, har kommit även till Gotland. Klas Lindgren och Roselinn Fjellanger har precis ätit frukost som levererats till tältet och står och borstar tänderna samtidigt som de blickar ut över det glittrande havet.

Han förklarar att han aldrig skulle tälta i ett vanligt tält, viker sedan undan tältduken och visar in i det rymliga tältet som rymmer en dubbelsäng och var sin enkelsäng till barnen. Den nu uppätna frukostkorgen står ihoppackad utanför tältet, levererad från receptionen. Här är allt serverat.

undefined
”Vi har både sköna sängar, ström och wifi inne i tältet så på sätt och vis är det som i en stuga men mycket mer prisvärt”, säger Klas Lindgren som bor i ett så kallat glamping-tält tillsammans med Roselinn Fjellanger och Benjamin Lindgren Fjellanger.

Majoriteten tältgäster på campingen har dock med sig egna tält. Emma Skog från Umeå är en av dem. Hon är själv uppvuxen med att tälta och genom åren har hon lärt sig hur hon vill ha det för att det ska vara bekvämt. Skillnaden är stor mellan bekväm och obekväm tältning, menar hon.

– När barnen var små och var det riktigt obekvämt eftersom vi hade så dåliga grejer. Tältet blev fuktigt och stod inte emot regn och vi insåg att vi behövde ett rejält tält med ståhöjd. Nu har vi investerat i ett tält av bättre kvalitet. 

undefined
”En nackdel med camping är att det är lyhört men generellt är folk väldigt bra på att vara tysta när det är dags att sova”, säger Emma Skog som tältar tillsammans med Andreas Kjellgren och barnen Hedvig och Hilding Skog.

Emma Skog tycker att Gotland har fina campingar. Att stranden ligger nära är ett plus. Det viktigaste är dock skugga, förklarar de. Särskilt morgonskugga så att man slipper vakna i ett kokhett tält.  

Kommer ni att fortsätta campa?

– Ja, det är härligt att man kommer så nära naturen och så är det billigt också.

Campingfakta

Totalt uppgick antalet gästnätter på gotländska campingplatser till 304 159 under 2021. Det är en ökning med 58,3 procent från året innan.

Majoriteten av gästerna är svenskar (96,9 procent).

I slutet av säsongen kommer de internationella gästerna. De kommer framförallt från Tyskland, Danmark och Nederländerna.

67,9 procent av campinggästerna väljer att campa i husvagn och 13,2 procent väljer husbil. 

Tiden man stannar på en campingplats i Sverige är i genomsnitt 2,9 dygn. 

Källa: Svensk Camping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!