Efter plankaoset i Ljugarn: Han får ja av politikerna

Nyligen upptäcktes att detaljplanen inte stämmer överens med verkligheten i delar av Ljugarn. Men politikerna har nu valt att gå emot både planen och tjänstemännen och gett en villaägare bygglov.

Den felaktiga detaljplanen i Ljugarn hävdar att en väg går tvärs igenom Peter Normans hus i Ljugarn. Tjänstemännen på regionen vill ge avslag till utbyggnad, men politikerna gav honom ja i frågan.

Den felaktiga detaljplanen i Ljugarn hävdar att en väg går tvärs igenom Peter Normans hus i Ljugarn. Tjänstemännen på regionen vill ge avslag till utbyggnad, men politikerna gav honom ja i frågan.

Foto: Dennis Pettersson

Ljugarn2021-05-26 15:31

GT rapporterade för en månad sedan om de felaktigheter som uppdagats med detaljplanen i Ljugarn. När planen digitaliserades i början av året upptäcktes att den gamla detaljplanen från 40-talet fortfarande, trots att den inte stämmer med verkligheten, gäller.

På 60-talet gjordes en planuppdatering som aldrig vann laga kraft, men man har i alla år agerat som om den gällde. Till exempel hävdas där att vägar går tvärs igenom villor och trädgårdar.

Villaägaren Peter Norman ansökte i början av året om utbyggnad av sin fastighet på Nygårdsvägen, men blev då upplyst av bygglovsenheten att en väg gick tvärs igenom hans hus i planen, varför tjänstemännen yrkade avslag.

Men under tisdagens miljö- och byggnämnd var Normans ärende uppe på bordet. Politikerna valde då att gå emot både plan och förvaltning och säga ja till bygglov.

– Det känns jävligt skönt att det finns någon som vågar höja blicken och inte bara stirra sig blind på de gamla planerna, utan fattar att verkligheten ser ut på ett annat sätt, säger Peter Norman.

Han har nu fritt fram att påbörja utbyggnaden av familjens hus från 60-talet som är i behov av uppdaterat kök och badrum.

Miljö- och byggnämndens ordförande, Eva Ahlin (C), säger att nämnden var enig.

– Nämnden väger alltid det enskilda intresset mot det allmänna, enligt plan- och bygglagen. Det allmänna är exempelvis miljö- och naturhänsyn och kulturvärden. När man väger de mot varandra viktas både nytta och skada på båda håll, och nämnden landade enigt i att ge bygglov.

Nämnden vill inte lasta över hela ansvaret för planproblemet på enskilda fastighetsägare, menar hon.

– Vi anser inte att regionen är ensamt ansvarig för den uppkomna situationen, då både länsstyrelsen och Lantmäteriet var inblandade och Ljugarns kommun med den tidens beslutsfattare på 60-talet. Inget har varit dolt, även fastighetsägare har kunnat se detta, även om det inte har varit lätt.

Sagan om detaljplanen i Ljugarn är dock långt ifrån slut. Ännu kan många fastigheter vara drabbade av den havererade planen och få nej till bygglov, åtminstone av tjänstemän.

Om det nu beviljade bygglovet överklagas kommer nämndens beslut sannolikt falla, eftersom domstolar inte kan göra annat än att följa gällande plan. Enligt Eva Ahlin förs diskussioner om hur regionen kan lösa situationen i Ljugarn.

Nygårdsvägen i Ljugarn är en av vägarna som har fått en felaktig placering i den gamla detaljplanen, som nu uppdagats.
Nygårdsvägen i Ljugarn är en av vägarna som har fått en felaktig placering i den gamla detaljplanen, som nu uppdagats.
Detaljplanen över Ljugarn

1946 antogs den första detaljplanen för det berörda området i Ljugarn. 1961 ändrades den, men hela området kom av oklar anledning inte med. När planen nu digitaliserats upptäcktes avvikelserna.

Detaljplanen är en demokratiskt utformad plan över ett område. Det är bland annat därför tjänstemännen inte kan gå emot den i bygglovsärenden utan måste göra sina bedömningar utifrån hur planen ser ut.

Vem som helst kan ta del av gotländska detaljplaner på regionens sida www.gotland.se/plankartor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!