Redan 2020 upptäcktes att verksamheten i förskolan i Ljugarn hade brister. Vid en tillsyn i februari i år fick personal och vårdnadshavare svara på enkäter och rektor och styrelse intervjuades. Efter att ha sammanställt uppgifterna bedömde Region Gotland att det rådde allvarliga missförhållanden, och krävde åtgärder.
Som en första åtgärd krävde regionen att styrelsen måste få den kompetens som krävs för att driva verksamheten. Olof Eklind, som tidigare arbetat som rektor i Trångsund, har nu tillträtt som rektor och ny styrelseordförande är Fredrika Lindgren.
– Vi har fått in namnen på de nya styrelsemedlemmarna, och håller på med sedvanlig lämplighetsprövning, säger Cecilia Thomasson vid Region Gotland.
De flesta kooperativ har inskrivet i sina stadgar att styrelsen ska utgöras av föräldrar med barn på förskolan. En sådan paragraf hade även Bikupan, men har tvingats ändra dem.
– För att få den rektorskompetens som krävs behövde vi välja in någon som inte har barn på Bikupan, berättar styrelseledamoten Nanna Bergquist.
Senast den 24 maj ska föräldrakooperativet ha lämnat in tre handlingsplaner. De som behandlar allvarliga händelser, kriser och katastrofer och hur personalen ska agera i en akut situation är redan klara och inskickade till regionen. Det som återstår är en plan för hur personalen ska arbeta med orosanmälningar till socialtjänsten.
– Vi kommer att ha den klar i tid, säger Nanna Bergquist.
– Det arbete som kooperativet gör nu sker i god ordning. Vi kommer att följa upp med en ny tillsyn nästa år, säger Cecilia Thomasson.
Efter det återstår det systematiska kvalitetsarbetet, en plan för hur förskolan själv ska kunna planera, följa upp, utvärdera och utveckla den egna verksamhet för att se till att den uppfyller förskolans mål. Den ska vara klar senast den 23 september.
Styrelsen har den senaste tiden tvingats ägna mycket fokus på att lösa problem med bemanning och ekonomiska problem till följd av att förskolan haft för få barn. Oron över det ekonomiska läget kvarstår, bekräftar Nanna Bergquist:
– Före pandemin räckte det med 15 barn för att ha ekonomin i balans. Vi har 15 barn nu, men behöver ha 16– 17 för att täcka de ökade kostnader som följt den senaste tiden.
– För Ljugarn är det jätteviktigt att ha förskolan kvar. Den behövs för att locka barnfamiljer. Utan dem blir Ljugarn som en semesterby, tillägger hon.