Tappet för besöksnäringen under maj och juni har lämnat många företag med gapande hål i ekonomin. Däremot tycks corona ha fått en oväntad och mer glädjande effekt på eftersommaren. Mängder av fritidshusägare stannar kvar på Gotland, hellre än åka tillbaka till fastlandet. De som kan jobbar på distans, eller pendlar fram och tillbaka.
När sommarhus förblir bebodda med upplysta fönster i höstmörkret kan företag på landsbygden hämta hem en del av vad corona tagit i början på säsongen.
– Det är kunder hela tiden! Annars brukar det bli dött i halva augusti, men många säger att de stannar kvar och jobbar härifrån, säger Fideli Pettersson bakom skyddande plexiglas på Ljugarns handel.
Ljugarns handel är ombud för paket men också för Systembolaget. Något som gett mycket att göra både under sommaren och den inledande hösten.
– Vi har haft paket och beställningar från Systembolaget i massor. En dag fick vi ut fyra hela pallar från Systembolaget. Det är rekord och kräver lite extra av oss, säger Fideli Pettersson och visar det rum som gjorts i ordning för att hantera öl, vin och sprit.
Förutom att fritidshusägarna hjälper till att öka omsättningen bidrar de till folkliv och att Ljugarn blir mer levande som samhälle.
– Det är roligt, annars blir det väldigt ensamt och händelselöst här, säger hon.
Vid Coop i Ljugarn har trycket från bland annat fritidshusägare gjort att man behövt vara en person till.
– Vi brukar vara två så här års, nu är vi tre för att hinna med. Vi är nästan 50 procent upp efter sommaren, jämfört med förra året, säger Adam Blomqvist.
Han bor själv i Ljugarn och känner igen många av de åretruntboende kunderna. Sedan sommaren tog slut är det en hel del nya ansikten i butiken och många är fritidshusägare.
– Det känns kul att det inte är lika dött som det brukar, säger Adam Blomqvist och expedierar Axel och Margaretha Sandberg.
Axel berättar att hans pappa Carl-Axel Sandberg var brandchef på Gotland och att han själv är deltidsgotlänning sedan många år.
– Vi brukar alltid handla i affären i Katthammarsvik, men nu hade vi varit och spelat golf, säger han och berättar om en milt sagt annorlunda säsong i parets sommarhus vid Sysne.
Vanligtvis brukar han och Margaretha lämna villan i Sollentuna i Stockholm vid påsk för att åka till Gotland.
– Då kändes det hotfullt med alla inlägg på Facebook. Vi fick 500 kronor av Destination Gotland för att avboka våra biljetter och reste ner lite senare, efter några veckor, säger Axel Sandberg.
Med något enstaka kortare besök i Stockholm har paret hittills fått mer än 100 dagar i sommarhuset, och några planer på att flytta hem till Sollentuna har de inte på länge.
– Tidigare har vi haft hand om barnbarnen en dag i veckan, det var vårat pensionärsjobb. Nu kan vi lika gärna vara här på Gotland, säger Axel Sandberg och berättar att han funderar en hel del kring hur lömskt coronaviruset tycks vara.
I våras var Margaretha på skidresa till Andorra. Hon har aldrig känt sig sjuk, men när båda två testade sig visade det sig att Margaretha haft corona utan att veta om det. Men inte Axel.
– Trots att vi delar säng och allt annat i livet, säger han och berättar om en annan effekt av viruset – förutom den tillfälliga flytten till Gotland:
– När vi åker fram och tillbaka har vi alltid hytt. Det är något nytt, eftersom vi är rädda för corona.