”Många hus i Ljugarn men mörkt i fönstren på hösten”

Under sommarhalvåret fylls Ljugarn med tusentals personer. När hösten kommer är det knappt 200 kvar. På onsdagen den 24 augusti hålls stormöte i Sjöviksgården för att diskutera vad som krävs för att hålla samhället levande året runt.

”Det byggs som sjutton här men det är i stort sett bara sommar- och fritidsboenden. Priserna har drivits upp så högt att det nästan är omöjligt för barnfamiljer och unga att köpa någonting”, menar Henric Stjernquist, vice ordförande i Ljusa Udden.

”Det byggs som sjutton här men det är i stort sett bara sommar- och fritidsboenden. Priserna har drivits upp så högt att det nästan är omöjligt för barnfamiljer och unga att köpa någonting”, menar Henric Stjernquist, vice ordförande i Ljusa Udden.

Foto: Emma Härdin/arkiv

Ljugarn2022-08-23 19:05

Det är det lokala utvecklingsbolaget Ljusa udden som bjudit in politiker och tjänstemän från regionen för att diskutera vad som krävs för att fler ska välja att flytta till Ardre, Alskog och Ljugarn. Målet är att samhället ska kunna hållas igång även under vinterhalvåret.

För Henric Stjernquist, vice ordförande i Ljusa udden, kretsar mycket kring bostadsfrågan.

– Det byggs som sjutton här men det är i stort sett bara sommar- och fritidsboenden. Priserna har drivits upp så högt att det nästan är omöjligt för barnfamiljer och unga att köpa någonting, vilket har skapat en ond cirkel. Husen här har stockholmspriser, säger han.

undefined
Ljugarn har många restauranger och bagerier. På sommaren är samhället fyllt med folk men de allra flesta försvinner framåt hösten.

För att uppnå en levande landsbygd krävs, förutom bostäder, möjlighet att ha sina barn på förskolan samt ordentliga kommunikationer, menar Henric Stjernquist. Men när sommaren är över går det bara en buss om dagen från Ljugarn. Det kan också bli dyrare för barnfamiljer eftersom det kan kräva att hushållen har två bilar.

Om Ljugarn inte lyckas med att locka fler barnfamiljer riskerar dessutom förskolan i samhället att behöva stänga.

– Vår fina förskola Bikupan har lite problem just nu och om de inte får in fler barn i framtiden kan den behöva stänga. Det kanske är den mest akuta frågan eftersom det skulle göra att många barnfamiljer inte kan bosätta sig här, menar Henric Stjernquist.

En effekt av pandemin var att fler valde att distansarbeta från Gotland och från sommarhusen i Ljugarn. Henric Stjernquist tror dock inte att detta speglas i hur många som skrivit sig på ön.

– Distansarbete kan göra att man kan vara i sitt sommarhus ett par veckor in på hösten. Men det är tyvärr inte tillräckligt underlag för att få till förskola och bättre trafikkommunikationer.

undefined
Coop i Ljugarn håller öppet året runt till skillnad från många restauranger.

Henric Stjernquist hoppas att onsdagens möte ska resultera i en dialog med regionen om den fortsatta utvecklingen för Ardre, Alskog och Ljugarn.

– Det är fantastiska platser att bo på med naturen, stranden och havet. På sommaren finns det flera restauranger och bagerier, med samma service på vintern hade det såklart blivit bättre. Det finns mycket hus i Ljugarn men på hösten blir det mörkt i fönstren. Det är synd, det finns mycket potential här, konstaterar Henric Stjernquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!