Regionens va-chef Susanne Bjergegaard Pettersson uppskattar att kön med de som väntar på att reningsverket ska vara utbyggt och godkänt omfattar drygt ett tjugotal fastighetsägare. Två av dem har stämt regionen.
Den första stämningen lämnades in till mark- och miljödomstolen av byggbolaget Arriba i juli. Den senaste gäller en fastighet intill Claudelinska huset där bygglov beviljades i september. Fastighetsägaren får börja bygga, men kan inte ta huset i anspråk förrän slutbesked utfärdats. För att få slutbesked måste vatten och avlopp vara löst.
Dricksvatten går att ordna. I flera år var det ett hinder på hela södra Gotland sedan tekniska nämnden 2016 beslutat att stoppa anslutningar till dess det nya vattenverket i Kvarnåkershamn var klart. Det invigdes i juni 2019. I november hävdes stoppet för Ardre och Alskog, och därefter är inkommande dricksvatten inte längre något hinder i Ljugarn.
Problemet är avloppet. Den 21 maj 2019 förbjöd miljö- och byggnämnden anslutningar till Ljugarns va-nät till dess att reningsverket är utbyggt och godkänt. Teknikförvaltningen arbetar nu febrilt för att lösa frågan. Utbyggnaden inne i reningsverket är klar, men det krävs ett nytt miljötillstånd för en förlängd utsläppsledning.
Inför förhandlingen om miljötillstånd har länsstyrelsen lämnat synpunkter, och efterlyser en mer noggrann utredning av hur utsläppen påverkar viktiga ekosystem som blåstång och ålgräsängar. Arbetet, som beräknas ta upp till fyra månader, kan även påverka eventuella maritima lämningar.
Teknikförvaltningen har redan innan miljötillståndet är klart förberett en upphandling. Men både tillstånd och upphandling är sådant som kan komma att överklagas.
– För tillfället kan vi inte ange något datum när reningsverket är klart. Därför måste teknikförvaltningen fortsätta att avstyrka bygglov, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Enligt teknikförvaltningens plan för upphandlingar kan tekniska nämnden ta beslut i februari, en tidpunkt som dock betecknas som osäker.
Utbyggnaden ökar reningsverkets kapacitet med 50 procent. I Ljugarn är flera byggprojekt på gång, och detaljplaner tas fram.
– Utbyggnaden är en kortsiktig lösning som kanske står sig 10-15 år. Därefter behövs en ny. Vi behöver ta ett helhetsgrepp för östra Gotland. Kanske måste vi bygga ett stort reningsverk för hela området, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.