Ett stormöte fyllde Sjöviksgården och många röster höjdes med krav på saker som borde åtgärdas.
Sista bussen för dagen lämnar Ljugarn medan Siv Arvidsson drar sina barns sedan många år urvuxna gamla barnvagn med kassar hem från affären.
– Jag har ingen bil och är beroende av bussen. Förr hade vi förbindelse så att man kunde åka via Hemse, nu går det bara en buss om dagen in till Visby, säger hon och berättar att hon trots försämringarna i kollektivtrafiken ändå har återkommit till Ljugarn under 39 somrar.
Ut från Konsum kommer Rune Olsson med famnen full av varor.
– Bättre bussförbindelser, anpassade till färjorna – det tror jag är en av de viktigaste frågorna för oss som bor här halva året, säger han och skyndar sig hem till huset i Ardre för att hinna tillbaka till stormötet på Sjöviksgården.
När samhället Ljugarn, som halkat ner under 200 bofasta invånare och gränsen för att klassas som tätort, just nu töms efter en sommar med tusentals sommargäster har de åretruntboende tröttnat. Tröttnat på att viktiga samhällsfunktioner försvunnit. Och tröttnat på avveckling, istället för utveckling.
– Jag är född och uppvuxen här, och flyttade tillbaka 2018. Jag har sett hur utvecklingen har blivit. Det fanns tandläkare, bibliotek, bankomat och distriktssköterska – allt är nu borta, säger Nanna Bergquist, styrelseledamot i det lokala utvecklingsbolaget Ljusa udden som lyckats fylla stormötet till sista plats.
Hon möts av rungande applåder när hon berättar hur hon oroas över utvecklingen, där fastigheter säljs som sommarhus omöjliga att köpa för barnfamiljer som vill bo året runt i Ljugarns närhet.
– Det här kan inte längre bara få fortsätta, då finns det ingen som kan underhålla vägarna och ta hand om våra barn, säger Nanna Bergquist.
Bland de lösningar som finns på önskelistan hos de på väg till mötet fanns satsningar på att bygga fler lägenheter.
– Jättemycket handlar om att du som yngre inte kan köpa hus här, om du inte haft tur och kunnat sälja något i Stockholm, säger Elisabet Harring medan hennes man Totte håller med:
– Det är för få hyresrätter och ungdomarna har inte råd med något annat. Det här är ett ansvar som både markägare och regionen har. Att bara köpa en tomt här kostar tre-fyra miljoner.
Entreprenören Johan Bergner, som driver bland annat Ljugarns camping och Gumbalde i Stånga, pekar på behovet också av ett äldreboende, ett bygge han gärna skulle samverka kring med Region Gotland.
– Det skulle ge mer service, handel, underlag för taxi och många nya arbetstillfällen med regionen på plats, säger han.
I själva Ljugarn bor i dag bara färre än en handfull barnfamiljer kvar bofast året runt. Företrädare för föräldrakooperativet Bikupan vädjade vid mötet till ansvariga politiker om extra ekonomisk hjälp, för att man över huvud taget ska kunna finnas kvar.
– Det är en tuff utmaning och jag skulle absolut vilja gå in och hjälpa till, men det ska vara lika förutsättningar för alla, säger Stefan Nypelius (C), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Andra tog också upp möjligheten till boplikt, och att bara ge bygglov till fastboende. Något som Eva Ahlin (C), miljö- och byggnämndens ordförande, menar skulle strida mot plan- och bygglagen.
Däremot gav Lina Runander (M), tekniska nämndens vice ordförande, hopp när det gäller bussförbindelserna:
– Vi ser om vi kan ändra linjerna, göra dem anropningsbara, och knyta ihop Hemse, Ljugarn och Slite längst kusten, säger hon.