Ljugarns camping kan sakna bygglov

En del av strandängen i Ljugarn används av campare som betalar Ljugarns camping för att få tälta på platsen. Men campingen saknar bygglov på strandängen och användningen kan vara otillåten.

Regionen har startat ett ärende för att utreda om Ljugarns camping bedriver delar av sin campingverksamhet utan bygglov.

Regionen har startat ett ärende för att utreda om Ljugarns camping bedriver delar av sin campingverksamhet utan bygglov.

Foto: Elisabet Andersson

Ljugarn2023-08-16 06:02

Som vi har berättat tidigare har boende i Ljugarn startat en namninsamling mot att campinggäster slår upp stora tält på strandängen mellan Badvägen och Gardbergs väg. En kontroll hos Region Gotland visar nu att det saknas bygglov för campingverksamhet på platsen.

– Det har inte sökts några bygglov i närtid i alla fall, det är om det finns någonting som är jättegammalt. Vad jag har kunnat hitta så har de inte med det området i sin verksamhet, säger Camilla Lilliesköld, tillförordnad biträdande enhetschef på enhet bygg vid regionen.

Betyder det att de inte får ha camping där?

– Nej, området som används för deras verksamhet ska finnas med i bygglovet.

Camilla Lilliesköld ser i nuläget två möjligheter för campingen att rätta till situationen.

– En lösning är att de slutar ta betalt och att alla tältar en natt, för man får ju lov att tälta enligt allemansrätten en natt. Alternativt att de söker bygglov för deras campingområde och får det prövat.

undefined
Region Gotlands byggenhet kan inte hitta något bygglov för campingverksamhet på strandängen vid havet.

Enligt detaljplanen är delar av strandängen som används för camping klassad som parkmark, så oavsett om bygglov ges eller inte strider det mot planen. Men det behöver inte vara avgörande.

– Om det strider mot planen eller inte måste utredas i ett bygglov. Jag kan inte föregå den prövningen, för ibland så kan vi bevilja avvikelser och komplement, säger Camilla Lilliesköld.

Efter intervjun återkommer hon i ett mejl: ”Det finns nu en inlämnad synpunkt i vårt system på fastigheten Ardre S:45, där tillsynsteamet sedan får avgöra om det ska upprättas ett tillsynsärende eller ej.”

Vi har flera gånger sökt campingens ägare Johan Bergner men han har inte gått att nå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!