Stora visioner om lanthamnens utveckling

Ljugarns lanthamn är i stort behov av renovering. Nu finns planer som innebär mycket mer än att säkra piren – en vision med kallbadhus, pool och restaurang.

Med pengar från Gubis har hamnföreningen tagit fram en vision om hur Ljugarns lanthamn kan utvecklas. Viktigast är att rusta upp den befintliga piren, som är i stort behov av renovering.

Med pengar från Gubis har hamnföreningen tagit fram en vision om hur Ljugarns lanthamn kan utvecklas. Viktigast är att rusta upp den befintliga piren, som är i stort behov av renovering.

Foto: Visby Ark/Google Maps

Ljugarn2022-09-22 20:10

Lanthamnens pir i betong är mer än hundra år gammal. Den användes för godstransporter ända in på 1960-talet, men sedan har den fått förfalla. Att den behöver renoveras har påtalats i många år.

– Gotlands kommun skänkte lanthamnen till Ljugarns hamnförening 1981. Ingen var väl gladare än kommunen då, säger Göran Andersson, som är styrelseledamot i föreningen.

För tre år sedan byggdes sex nya bodar i småbåtshamnen intill, och med överskottet från dem kunde hamnföreningen rusta upp den mindre hamnens bryggor. Nu är turen kommen till lanthamnen.

– Vi har fått 70 000 kronor av Gubis (Gotländska utvecklingsbolag i samverkan) för att göra en förstudie, berättar Göran Andersson.

Det förslag som Visby Ark tagit fram innehåller ett kallbadhus, en pool, restaurang och utrymmen för konferens. Östkustleden passerar förbi hamnen, och en kiosk och offentliga toaletter ingår som service för vandrarna.

undefined
I småbåtshamnen i Ljugarn är det full aktivitet sommartid. Bland annat med seglarläger.

Först i tur står dock en upprustning och förstärkning av den befintliga piren.

– Vi gjorde dykningar för tre år sedan för att kartlägga skadorna. Det är många som badar från piren sommartid. Vi har ett jättestort ansvar att se till att den är säker, säger Göran Andersson som bedömer att en upprustning kommer att kosta minst tre miljoner kronor.

En första bedömning är att hela visionen kostar minst 45 miljoner kronor att förverkliga. För att hitta lösningar för en finansiering hämtar Ljugarns hamnförening inspiration från Bläse, där man för två år sedan fick 1,5 miljoner kronor i EU-stöd från ett projekt som rör gästhamnar i Östersjön.

– För att få ett sådant stöd krävs att man har samarbetspartner i andra länder. Vi håller på att etablera kontakter, säger Göran Andersson.

undefined
Ljugarn från ovan.

I småbåtshamnen är djupet ett problem. Rustas lanthamnen och förses med flytbryggor ökar möjligheten att ta emot gästande fritidsbåtar. Men Göran Andersson tror att visionen kan bidra med mer till Ljugarn.

– Vi presenterade visionen på utvecklingsbolaget Ljusa uddens kaffekalas i somras. Där mottogs det bra, och vi har även fått positiv respons på Facebook, säger Göran Andersson och fortsätter:

– Reningsverket har nyligen byggts ut och nu kan ytterligare 300 hus byggas i Ljugarn. Då behövs mer service, som fler restauranger. Jag tror även att en utveckling av hamnen kan ge jobb i Ljugarn året runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!