Under dagarna i England hann han se ett par matcher med det svenska damlaget som gick vidare i OS efter 4-1 mot Sydafrika och 0-0 mot Japan.
- Vi gjorde 2-2 mot Kanada i gruppspelets sista match i Newcastle. Därifrån åkte vi till Glasgow och kvartsfinalen mot Frankrike som vi förlorade och sedan åkte vi hem, säger han.
Slutspel
Johan Hult konstaterar att under slutspel handlar det om volymer och att äta rätt.
- Intag och uttag är avgörande. Policyn är att spelarna inte får äta sötsaker och desserter utom på själva matchdagen, förklarar han.
En god och näringsriktig kost enligt "tallriksmodellen" är vad som gäller.
- Kolhydrater är avgörande. De är en viktig energibärare i maten och musklernas bränsle, säger Johan.
Han förklarar de negativa konsekvenserna med de i Sverige populära dieterna med kolhydratfattig kost.
- Den ger först en viktminskning men sedan följer en viktökning. För den som vill hålla vikten finns bara ett sätt och det är att äta en balanserad kost.
Som landslagets kock gällde det för Johan Hult att, i samråd med spelarnas önskemål, skapa menyer med variation i kosten.
- De svenska spelarna ville ha mat med smak och kryddor. Det var något som jag fick förklara för de engelska kockarna som jag lagade maten tillsammans med, säger Johan.
Han har tidigare arbetat som kommunikatör, med marknadsföring och event bland annat fem år i London.
- Att ha engelskan flytande är förstås en fördel för mig, säger han som bestämde sig för att byta jobb.
Praktikplats
Han har alltid älskat mat och bestämde sig för att testa en ny karriär som kock och fick en avlönad praktikplats på Fjäderholmarna.
Sedan antog han erbjudandet att arrendera festvåningen Magasinet på Fjäderholmarnas krog.
Den driver han nu tillsammans med Jonas Hult och Jesper Bylund, samma trio som sedan i somras också driver Ljugarns sommarcafé och restaurang.
Idrottsintresserad och med egen erfarenhet som spelare i Djurgårdens juniorlag och i allsvenska reservlagsserien hade han Thomas Dennerby som tränare.
Nu är han förbundskapten och tyckte att Johan Hult skulle passa för det akuta uppdraget att vara det svenska landslagets kock.
Johan använder helst lokala råvaror och på Ljugarns strandcafé och restaurang står lamm från en gård i närheten, egenplockad ramslök, närodlad sparris och flundra som självklara val på menyn.
- OS-tjejerna uppskattade en variant av Ljugarnsflundra med brynt smör och syrade betor, berättar Johan Hult som delar med sig av receptet till GA.