Jessica startade ett ljusmakeri

Tips. Jessica Johansson från Ljusmakeriet tipsar om hur du kan stöpa dina egna ljus. Foto: Kerstin Klint

Tips. Jessica Johansson från Ljusmakeriet tipsar om hur du kan stöpa dina egna ljus. Foto: Kerstin Klint

Foto: Kerstin Klint

Ljusstöpning2016-10-05 14:05

– Det finns inget så rogivande som att sitta och titta in i en ljuslåga. Dessutom skapar ljus en så härlig stämning som inga lampor kan göra. Kanske är det en påminnelse om vår tid i grottor eller bara lågans sköra flämtande i kombination med sin farliga egenskap som gör att man känner sig mer närvarande på något sätt.

Jessica Johansson kommer från Gothem men har bott i Stockholm i många år. Efter en olycka där hon ramlade och skadade sig i en trappa, var hon tvungen att sluta sitt jobb som butikschef på Gallerix och helt byta spår i livet.

– Läkarna sa att min karriär var över, och då undrade jag vad jag skulle göra med mitt liv. Jag har aldrig passat på ett kontor framför en dator hela dagarna.

När hon fick höra talas om av en vän att maskinerna från Norrlanda ljusfabrik var till salu, slog hon till. Med en rad utbildningar inom konst och design bakom sig får hon nu tillfälle att utveckla sin konstnärliga ådra. Jessica Johansson hyr nu in sig i sin pappas lada på släktgården, där hon tillverkar antikljus med hjälp av en stöpkarusell av äldre modell.

– Det kändes underbart att få flytta hem igen, jag vågade inte ta steget tidigare med tanke på arbetsmarknaden. Jag är otroligt tacksam att jag fått chansen att följa min dröm.

Det är stor skillnad på ljus och ljus, och varje ljustillverkare har sitt eget recept. Jessica följer i huvudsak Norrlanda ljus recept, med en hög stearinhalt som ger en lång brinntid och RAL-certifierat paraffin, som är godkänt av Livsmedelsverket.

Att stöpa egna ljus är ett tidskrävande hantverk, men kan vara ett trevligt pyssel när det börjar närma sig jul. Det är inte speciellt svårt, men man måste ta det varligt, på grund av brandfaran. Smält helst inte ljusmassan direkt i en kastrull, eftersom kokande ljusmassa kan explodera eller börja avge en förskräcklig stank precis som när man friterar med olja i för hög temperatur, varnar Jessica.

– Det bästa är om man har ett riktigt stöpkärl, gärna vattenmantlat, så att det inte blir för hett. Sedan värmer du ljusmassan i kärlet.

Smältpunkten kan variera beroende på vilken sort man använder men den ligger oftast på omkring 57 till 61 grader.

– Det går bra att hetta upp det till strax under 80 grader, men blir det för varmt så tar det längre tid att stöpa då varje lager blir tunt. Låt det aldrig koka upp över 90 grader.

Stearinljus gör att ett rum blir hemtrevligt på direkten utan någon större kostnad. Men ställ inte ljusen för nära varandra, i värsta fall kan lågorna slås ihop, varnar Jessica Johansson. Att sätta ett ljus över ett element eller på en öppen spis är ingen bra idé, eftersom lågan kan bli orolig och ljusen börja rinna. Det blir helt enkelt för turbulent i luften. Om ljuset utsätts för alldeles för kall luft kan lågan istället kvävas.

Tillhör du dem som brukar stoppa knäckpapper i botten i en ljusstake när ljuset är för smalt? Gör inte det – det finns betydligt säkrare alternativ:

– Använd gärna till exempel häftmassa i botten, det håller enkelt ljusen på plats. Om ljuset är för tjockt finns det däremot bra ljusvässare att använda. Man kan också spola ljuset i varmt vatten för att underlätta lite, men tänk på att inte låta stearinet rinna ut i vasken, då kan det bli stopp!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!