Utmaningar väntar för kryssningsturismen

Antalet kryssningsfartyg som besöker Gotland årligen fortsätter att öka. En positiv trend för turistnäringen men samtidigt finns det problem som behöver lösas.

Henrik Ahlqvist på CMP är i det stora hela nöjd med säsongen. Här framför det största fartyg som hittills har besökt Gotland.

Henrik Ahlqvist på CMP är i det stora hela nöjd med säsongen. Här framför det största fartyg som hittills har besökt Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

LOGISTIK2019-08-21 12:29

När årets sommarsäsong når sitt slut kommer 108 kryssningsfartyg ha anlöpt kajen i Visby. Allt från mindre fartyg med 90 passagerare till Norwegian Getaway med 4 000 resenärer.

– Vi har haft en bra säsong. Med den nya kajen har vi gjort det enklare att förtöja i Visby och det har varit avgörande. Det finns en stor attraktionskraft här. Inför nästa år har vi redan 130 bokningar, säger Henrik Ahlqvist, kryssningschef på Copenhagen Malmö Port.

Även näringslivet i Visby verkar ha gjort en bra sommar. I alla fall enligt Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby centrum.

– Butikerna är nöjda och det har handlats på bra. För många gör kryssningsgästerna otroligt mycket.

Samtidigt framhåller han att den blomstrande turismen också innebär en del utmaningar.

– När det kommer 4 000 gäster samtidigt så är det klart att det ställer krav. Vi kommer ha en del infrastrukturella utmaningar framåt men det kommer också lösningar, säger han.

Ett av de problem som flera verksamma inom turismen ser är hur kryssningsresenärerna kommer till Visby innerstad. I nuläget finns det två centrala shuttlebuss-stopp, ett i Almedalen och ett vid Östercentrum. Där blir det lätt trångt när många ska släppas av samtidigt.

– Vi måste sätta oss ned och se över så att vi får en bra spridning. Österport vet ju alla hur det kan se ut en dag i juli. Att bara köra skytteltrafik är inte hållbart längre. Vi behöver avsätta vissa ytor för shuttlebussar och stopp, säger Thomas Nyberg, vd på Gotland excursion.

Att ta sig från kryssningskajen till fots går att göra via den tillfälliga gångbro som regionen byggde inför säsongen 2018. Dock är den inte anpassad för personer i rullstol eller med vagn. De får istället promenera längs färjeleden. En permanent bro har varit på tal, men när den skulle kunna bli verklighet är ännu oklart.

– Jag kan inte svara på var i processen vi är men det är fortfarande aktuellt. Både vi och trafikverket vill ha en permanent gångbro som är handikappanpassad med hissar, säger Lennart Klintbom, trafikplanerare på trafikförvaltningen i Region Gotland.

Thomas Nyberg anser dock att det inte är den viktigaste åtgärden som bör vidtas.

– Bron är ett komplement och det är klart attraktivare med en permanent väg upp. Men det ställt emot att hitta andra lösningar och effektiva busstransporter, då väljer jag bort bron just nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!