Barnens julgranar blir "abborrlekis" i träsket

När klass 3 från Högbyskolan jobbar på isen är säkerheten i fokus. Av gotländska julgranar bygger de öns första abborrlekis.

Julens granar ger nytt liv i Lojsta träsk. Granarna sänks till botten och blir lekplats och skydd för sjöns fiskar.

Julens granar ger nytt liv i Lojsta träsk. Granarna sänks till botten och blir lekplats och skydd för sjöns fiskar.

Foto: Henrik Radhe

Lojsta2021-02-13 10:31

För första gången används utdansade julgranar i organiserad form i ett fiskevårdsprojekt på Gotland. Det är Joakim Lyander, projektledare och regionalt ungdomsansvarig på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, som fick idén i julas.

– I Stockholms ström och andra exploaterade vatten använder sig Stockholms stad av julgranar för att göra risvasar, säger han och berättar hur han på sociala medier efterlyste begagnade granar.

Responsen blev enorm.

– Det var hur många som helst som ville ge bort sin gran, säger han och berättar om vinsterna för fisken men samtidigt också den pedagogiska vinsten i att gotländska skolbarn får vara med och lära sig mer om livet i ett gotländskt träsk.

undefined
Christer Ardgren från Lojstaträskens samfällighet övervakar så att granarna sänks på ett säkert sätt, med barnen på behörigt avstånd. På köpet fick de isvett och kunskap inför stundande sportlov.

Trots 10 minusgrader och ibland kraftiga snöbyar är det inget fel på viljan att hugga i. 20 julgranar släpas ut på isen på Broträsk vid Lojsta slott. 

– Det är roligt att få lära sig mer, säger Charlie Gustafsson medan han knyter ihop granar med rep och berättar att han själv har provat att fiska några gånger.

Granarna får en tung sten som sänke och genom ett stort uppsågat hål i isen får barnen se dem sjunka mot botten. 

– De flesta fiskarter är beroende av något underlag för att lägga sin rom. Grenverk och barr skapar möjlighet för främst abborren att fästa sin rom på, säger Joakim Lyander och berättar att abborren leker i slutet av april eller början på maj beroende på vattentemperatur.

undefined
Tord Turesson ropade på hjälp och barnen fick lära sig att undsätta på ett säkert sätt, med hjälp av räddningslina och livboj.

När äggen kläcks är julgranarna perfekta gömställen för att inte ynglen ska bli uppätna av till exempel gäddor, som lockas till den konstgjorda miljön för att jaga.

– Vi brukar prata om abborrlekis, det blir ett helt litet ekosystem av granarna, säger han.

Den som äger ett vatten och vill underlätta för abborre och andra arter att leka kan binda sin egen risvase, men Joakim Lyander poängterar att det ska vara julgranar som inte har besprutats.

– Naturliga vikar eller vassbälten, abborren leker på två till tre meters djup eller grundare, tipsar han som lämpliga platser.

undefined
Emy Cedergren fick till ett perfekt kast med livbojen, som hamnade precis framför nödställda Tord Turesson i isvaken.

Christer Ardgren och Marcus Niklasson från Lojstaträskens samfällighetsförening är på plats för att elda, såga hål i isen och se till att granarna kommer i på ett säkert sätt.

– Jag är så otroligt tacksam för att barnen får vara med om det här. Jag har dykt och bottnen är kal och steril, som ett månlandskap. Jag tror att granarna kommer att göra stor nytta här, säger Marcus Niklasson.

Innan barnen släppts ut på isen har klassläraren Mona Norrby haft fullt upp med att fixa till att alla isdubbar, vilka självklart är obligatoriska, sitter på rätt sätt kring halsen. Ska man ge sig ut på isarna krävs förutom säkerhetsutrustning också kunskap. 

undefined
Läraren Mona Norrby hjälpte till med isdubbarna. Ebba Lindell och Alice Randleff tyckte det var spännande, och bra att få ny kunskap.

– Det är fantastiskt att få se på riktigt hur man ska göra. Vi har nära till många vattendrag och stränder. På Gotland tycker jag att man ska kunna det här, säger Mona Norrby innan Tord Turesson, konsulent på Svenska livräddningssällskapet, från isvaken visar barnen hur man tar sig upp.

Emy Cedergren får till ett perfekt kast till honom med livbojen.

– Jag är försiktig med att gå ut på isar, säger hon.

undefined
Joakim Lyander lärde barnen om olika sorters fiskarter, hur de lever och fortplantar sig. Där kommer barnens granar att vara till stor hjälp i vår.

Inför stundande sportlov med isar som lockar kan vädret ha slagit om och gjort dem livsfarliga. Flera av öns skolor har bokat Tord Turesson för att lära barnen isvett:

– Det krävs alltid kunskap, utrustning och sällskap! Kunskap, minst tio centimeter kärnis. Utrustning, åtminstone isdubbar och gärna en ispik. Och sällskap, man går aldrig ut på isen själv, säger han.

Fakta

Var aldrig ensam, ha alltid isdubbar och säkerhetsutrustning med dig.

Prova alltid med en ispik om du är osäker.

Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 centimeter tjock.

Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.

Vass, brygga, udde, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn kan göra isen svag.

Med hög fart kommer du längre ut på svag is innan den brister.

Ha alltid något mellan dig och en nödställd.

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!