Febersjuk hingst kan ge färre russföl

Det kan bli färre russföl på Lojsta hed nästa år. Detta efter att hingsten i somras drabbas av den fästingburna smittan anaplasmos.

Det kan födas färre russföl på Lojsta hed nästa år.

Det kan födas färre russföl på Lojsta hed nästa år.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Lojsta2019-10-14 18:07

Det var när hingsten på Lojsta hed togs in i somras som det upptäcktes att den drabbats av den fästingburna sjukdomen anaplasmos, vilket P4 Gotland var först att rapportera om. 

– När vi tog in honom så hade han över 42 graders feber, och dessvärre är det så att feber förstör spermierna. Jag lät hingsten gå ute en månad extra, men det kan ta upp till två månader innan spermierna är återställda. Därför går det inte att säga hur mycket föl det blir nästa år, säger tillsyningsmannen Ingvar Andersson till GT.

Han berättar att det aldrig hänt att något av russen på Lojsta hed drabbats av anaplasmos, men han tror även att det finns en naturlig förklaring till att hingsten drabbades.

– Russen som växer upp här på hejden får fästingar när de är små, och bygger väl upp någon form av immunförsvar. Den här hingsten är från Timrå, och den förre ägaren har berättat för mig att han aldrig har sett några fästingar på honom.

Gotlandsrusset är klassat som utrotningshotat, men även om det alltså kan födas färre föl nästa år så är inte Ingvar Andersson speciellt orolig på lång sikt. 

– Nej, det här är ingen katastrof i det långa loppet. Det här är naturens gång helt enkelt. 

När kan ni se hur många föl det blir till nästa år?

– Fölen brukas födas kring 1 maj, men redan under våren kommer vi ju kunna se om några ston är dräktiga.

Enligt Ingvar Andersson kan priserna på russen komma att påverkas om det föds färre russföl. Det är dock inget som är bestämt i nuläget.

Det kan födas färre russföl på Lojsta hed nästa år.
Det kan födas färre russföl på Lojsta hed nästa år.
Karta: Lojsta hed
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!