Dykningar i träsket kan ge historiska pusselbitar

Med dykningar i Lojsta träsk hoppas Niklas Eriksson att räta ut några frågetecken om Lojsta slott och borgen Goltborch.

Det är klart vatten i Lojsta träsk, konstaterar marinarkeologen Niklas Eriksson som vill dyka i träsket för att åldersbestämma borgen Lojsta slott. Vid slottet kan ett avgörande slag ha stått i början av 1400-talet.

Det är klart vatten i Lojsta träsk, konstaterar marinarkeologen Niklas Eriksson som vill dyka i träsket för att åldersbestämma borgen Lojsta slott. Vid slottet kan ett avgörande slag ha stått i början av 1400-talet.

Foto: Per Leino/arkiv

Lojsta2021-07-21 07:06

Niklas Eriksson är docent och marinarkeolog vid Stockholms universitet. Han har främst forskat om skeppsvrak och varit med och undersökt bland annat Mars, Resande Mannen och Svärdet. Sommartid bor han i Ardre, och det har väckt intresse för Gotlands historia. Där har han sett att en marinarkeolog kan bidra med ny forskning.

Enligt de historiska källorna fanns tre medeltida borgar på Gotland, förutom Vivesholm i Sanda och Slottsbacken i Slite även Lojsta slott.

– När vattennivån i träsket sänktes för hundra år sedan gjorde arkeologiprofessorn Sune Lindqvist en noggrann uppmätning av borgen. Han tyckte den såg medeltida ut, men det gjordes inte några utgrävningar och man kunde inte åldersbestämma borgen, berättar Niklas Eriksson och tillägger:

– Det fanns planer på att bygga ett pensionat och villor på holmen, men det hade förstört fornlämningen. Sune Lindqvist lyckades stoppa planerna. 

När vi träffas i Lojsta ligger träsket spegelblankt. Pia Hederstedt, som är ordförande för Lojsta slotts hembygdsförening, hjälper några som hyrt en båt att komma ut från bryggan.

Innan vattennivån sänktes var dagens fem träsk sammanhängande. Skissen Sune Lindqvist gjorde 1914 visar en borg på en ö mitt i träsket. Där det behövdes extra skydd kring borgen hade vallar av jord och sten samt en djup vallgrav byggts. Som ytterligare skydd byggdes en förborg med vall, vallgrav och en vindbrygga. På sjösidan skyddades borgen av en palissad – rader av pålar som drivits ner i sjöbottnen.

Nu har Niklas Eriksson fått 20.000 kronor av Gotlandsfonden för att undersöka pålverket nästa år.

– Vi kommer att dyka i kanten av Slottsholmen och mäta in pålar som slagits ner där. Om vi får tillstånd sågar vi av några av dem för att åldersbestämma dem, säger han och tillägger:

– Det är en liten insats som kan ge mycket information.

Dykningarna kommer att ske när sikten i träsket är som bäst. Hur omfattande undersökningarna blir beror på finansieringen.

– Vid en större undersökning kan vi mäta in hela träsket med ekolod. Det finns fler pålanläggningar att undersöka.

Niklas Eriksson hoppas att åldern på stockarna kan bestämmas till cirka 1395-1408. Det skulle passa väl med den historia som informationsskyltarna vid Lojsta slott redan berättar om, med reservation om att det "kanske" är så. Där nämns Lojsta slott som Goltborch (Guldborgen), en av de tre borgar som tvingades kapitulera för Tyska Orden i början av 1400-talet.

Utan att ha borgens ålder bekräftad reste gillet Sankt Olofs Yxa sommaren 2012 en minnessten i Lojsta över Konrad von Jungingen, som var Tyska Ordens högmästare under den tid stormningen av borgen ska ha ägt rum.

Varför stormade Tyska Ordern borgen vid Lojsta?

Slutet av 1300-talet och början av 1400-talet var en stökig tid på Gotland. 1398 drev Tyska Orden bort vitalianerna, som idkat sjöröveri i Östersjön med Gotland som bas. Gutarna gillade Tyska Orden. Minnesstenen i Lojsta titulerar högmästaren som ”Gutalagens försvarare” och ”Böndernas vän”.

Efter att ha kastat ut vitalianerna hade Tyska Orden bara en mindre styrka kvar på ön. 1403 landsteg trupper från den dansk-svenska unionen på ön. Efter att ha fått förstärkning, och stöd av gutarna, lyckades Tyska Orden slå tillbaka drottning Margaretas styrkor, som när slutstriderna nalkades förskansade sig bland annat vid Lojsta slott.

Fakta

Lojstasjöarna är fem insjöar i Lojsta socken och Stånga socken på mellersta Gotland. Det är, från väster till öster, Bjärsträsk, Fridträsk, Rammträsk, Slottsträsk och Broträsk. Träsken avvattnas av Storkanalen som mynnar vid Kvarnåkershamn på sydvästra Gotland.

Vid Lojsta finns även ett järnåldershus, Lojstahallen, som inte ska förväxlas med borgen. Huset är ett försök till rekonstruktion som är uppbyggd på en husgrund som upptäcktes på 1930-talet.

Karta: Lojstasjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!