För att kunna återuppta provpumpningen vid Kvie i Lojsta behöver Region Gotland förutom ett miljötillstånd även fortsatt nyttjanderätt till marken. Handläggningen har varit så långdragen att nyttjanderättsavtalet behöver förlängas till 2027. Och nu är markägaren tveksam.
– Vi hade räknat med att presentera ett avtal för tekniska nämnden förra veckan, men det gick inte. Nu måste vi tillbaka till förhandlingsbordet, säger Henrik Nygren som är chef för projekterings- och utvecklingsavdelningen.
Förseningen har även gjort att regionen behövt hålla ett förlängt samråd. Fastigheter har bytt ägare, alla inom en 1,5 kilometers radie från borrhålet fick möjlighet att yttra sig fram till 1 februari.
Inledande pumpningar gjordes sommaren 2018. Det behövs dock en längre provperiod för att se hur påverkan blir vid olika tider på året. För snart två år sedan beslutade tekniska nämnden att ansöka om att få pumpa under tre år.
Det finns motstånd från flera håll mot planerna att ta ut vatten. Markägare är oroliga för sinande brunnar och LRF-avdelningen Fardhem-Linde-Lojsta befarar att eventuellt vattenskyddsområde kommer att begränsa verksamheten. Även Naturskyddsföreningen och Gotlands botaniska förening är emot planerna. Länsstyrelsen ser faror med att vattenuttaget kommer att ske mycket nära Natura 2000-området Kvie, med rikkärr och kalktuffkällor.
Markägaren Lennart Niklasson har anlitat ett juridiskt ombud som ska föra hans talan när ansökan om provpumpningen tillståndsprövas.
– Vi är taggade. Planer på att ta vatten i Lojsta har funnits i 50 år. Det är en evig strid som startade när jag var 19 år, säger Lennart Niklasson som numera är pensionär.
Tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C) har träffat markägarna i Lojsta. Trots motståndet är han inte beredd att ge upp planerna. En ansökan ska vara färdig och lämnas in till mark- och miljödomstolen i vår.
– Jag har full respekt för deras åsikter, men samtidigt är jag allvarligt bekymrad för vattenförsörjningen på ön. Vi behöver mer vatten i systemet och då kan vi inte exkludera något område.
Lennart Niklasson är beredd på en långdragen process, och tycker att regionen borde tänka om:
– Ovanför russparken finns områden där det också är gott om vatten, och där inte jordbruket påverkas. Det måste vara både billigare och enklare att anlägga en vattentäkt där.