Regionens jakt på vatten oroar Lojstabor

Boende i Lojsta är djupt oroade över regionens jakt på vatten i området. För att få regionen att inse problematiken vill nu en markägare få en vattendom från 1982 omprövad.

Lennart Niklasson, lantbrukare i Lojsta, är bekymrad över regionens jakt på vatten i området. Nu vill han få en vattendom från 1982 omprövad.

Lennart Niklasson, lantbrukare i Lojsta, är bekymrad över regionens jakt på vatten i området. Nu vill han få en vattendom från 1982 omprövad.

Foto: Sofie Regnander

Lojsta2019-12-12 06:01

Tidigare i år uppmärksammades regionens planer på att provpumpa vatten i närheten av Natura 2000-området Kvie i Lojsta. Markägare i området var starkt kritiska och menade att tidigare provpumpningar direkt har påverkat vattentillgången i deras brunnar och skapat problem med djurhållningen. Lojstaborna fick stöd i sin kritik från både LRF och länsstyrelsen. Trots det beslutade tekniska nämnden i slutet av mars att förvaltningen skulle gå vidare med en ansökan. Beslutet motiverades med att Gotland är i stort behov av att få in mer vatten i systemet. 

Som en förlängning av denna process har markägaren och lantbrukaren Lennart Niklasson i Lojsta nu skickat en skrivelse till länsstyrelsen för att få hjälp att ompröva en vattendom från 1982. Vattendomen rör en brunn längre söderut på fastigheten Lojsta Bjärs 1:45 och ger Region Gotland rätt att ta ut i genomsnitt 400 kubikmeter grundvatten per dygn.

– Jag har talat med jurister vid mark- och miljödomstolen och fått veta att jag själv som privatperson inte kan begära en omprövning, förklarar Lennart Niklasson.

– Därför har jag skickat en skrivelse till länsstyrelsen och yrkar att de ska begära att domen omprövas hos mark- och miljödomstolen. Det är ett sätt att tvinga fram något slags beslut som man i alla fall kan överklaga. 

Enligt Lennart Niklasson är domen från 1982 villkorad. Om det skulle uppstå vattenbrist i privata brunnar måste regionen åtgärda detta. Det har i praktiken inneburit att regionen tvingats anpassa sina vattenuttag och aldrig kunnat ta ut den mängd vatten som domen tillåter. Förra året tog regionen endast ut 99 kubikmeter per dygn. Den torra sommaren dessförinnan var man i stort behov av vatten och försökte få ut 125 kubikmeter per dygn.

– Det blev problem i privata brunnar direkt och jag känner att den gällande vattendomen är för generös. Man kan inte pumpa upp 400 kubikmeter vatten utan att bygden drabbas och därför vill jag få domen omprövad.

Länsstyrelsen har nu skickat skrivelsen till regionen med en begäran om synpunkter innan ärendet avgörs. Regionen har möjlighet att yttra sig fram till den 22 januari. 

– Förhoppningen är att politikerna ska förstå att de mängder vatten som man hoppas och tror finns i Lojsta helt enkelt inte finns, avslutar Lennart Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!