Här är årets första föl på Lojsta hed

Russflocken på Lojsta hed har fått sitt första nytillskott för i år. Men likt i fjol väntas ovanligt få fölningar det här året.

Årets första fölunge i russflocken på Lojsta hed föddes 24 april, här med sin mamma Töa.

Årets första fölunge i russflocken på Lojsta hed föddes 24 april, här med sin mamma Töa.

Foto: Anna Ericsson

Lojsta2024-04-24 17:30

Under onsdagen fick stoet Töa sitt 17:e föl, som blev årets första på Lojsta hed. Ingvar Andersson, tillsyningsman för Lojsta hed-russen, är nöjd med nykomlingen:

– Det är ett fint svart stoföl med stjärn i pannan (vita tecken) och en liten snopp därnere – på mulen alltså. Du får nog förklara det där sista för läsarna, säger han med ett skratt.

Och för tydlighetens skull kommer det här en förklaring. Vita märken eller delar som finns i olika former på hästens huvud och ben, kallas för tecken. En ”stjärn” heter det när vita hår bildar en rund form i hästens panna. En ”snopp”, i detta sammanhang, innebär att en häst har ett vitt tecken på mulen, oftast mellan näsborrarna.

undefined
Det här nyfikna folet var först ut 2021.

Fölningarna på Lojsta hed brukar normalt sett starta så här års, kring slutet av april. Ingvar Andersson hade dock helst sett att det första fölet hade väntat någon dag.

– Det är synd med vädret, om det blir kallt och mycket regn eller snöslask. Fölen ska normalt sett klara av det, särskilt om de är friska, men det är tråkigt när de är så pass nyfödda.

Förra året skedde det tragiska att tre föl dog direkt efter födseln.

– Det har aldrig hänt förut, så det är mycket ovanligt, säger Ingvar Andersson.

undefined
Nästa stora publika händelse sker 26 maj när det är hingstsläpp på Lojsta hed. Här en bild från hingstsläppet 2015, med Ingvar Andersson och hingsten Gulldis.

Fjolåret resulterade i totalt 20 levande föl, en ovanligt låg siffra jämfört med de 30-35 per år som är normalt. Redan i början av 2023, när man insåg att dräktigheten var låg, togs beslutet att byta ut hingsten, Matteus 683, som var tänkt att få ett år till ute på heden.

Även den nya hingsten, Stinsen, har bidragit något mindre än man hade hoppats på. Enligt Ingvar Andersson beräknas 22-23 föl födas i år.

– Men Stinsen får gå ett år till. Man brukar vilja ha varje hingst i två eller tre år, för att få in en ny blodslinje då det är brist på hingstar i dag.

Hur påverkas ni av att det fötts så få föl, två år i rad?

– Det är tråkigt men vi står ut. Som tur är sammanfaller det med en lågkonjunktur på hästar, och särskilt unghästar och föl, som det är nu i och med kristider, säger Ingvar Andersson.

I takt med årets fölningar läggs information om de nya fölen ut på lojstahedrussen.se.

undefined
2022 års första föl på Lojsta hed.
undefined
Och här är det nyfödda fölet som var först ut 2019, tillsammans med mamman Madine.

Fotnot: Det nya stofölet på Lojsta hed har, för riktighetens skull, det som brukar kallas för ”bruten stjärn”. Det kan beskrivas som en stjärn som ”runnit ut” nedåt mulen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!