Det är en dendrokronologisk undersökning, alltså en tidsbestämning med hjälp av att analysera årsringar, av pålar i vattnet som ansökan till länsstyrelsen handlar om. I bakgrunden till intresset för att få göra analyserna skriver Niklas Eriksson att inga mer ingående arkeologiska undersökningar har gjorts sedan 1914 av kullen där fornlämningen Lojsta slott är belägen. Då var den kände arkeologen Sune Lindqvist där på uppdrag av Riksantikvarieämbetet, i samband med att nivån i träsket sänkts och bebyggelse planerades.
Niklas Eriksson vill nu testa en hypotes om att fornlämningen Lojsta slott skulle vara synonymt med fästet Guldborg, eller Goltborch, som omtalas i medeltida skriftliga källor. Det var ett av de fästen som Vitaliebröderna uppförde och som blev förstört när Tyska orden tog kontroll över Gotland i början på 1400-talet.
Med den dendrokronologiska analysen hoppas Niklas Eriksson att teorin om att Lojsta slott verkligen var vitaliernas fäste antingen kan bekräftas eller avfärdas. Pålarna i träsket finns på en halv till tre meters djup. Avsikten är att dykare ska såga av stycken från 5-10 pålar som sedan ska undersökas vid Vedanatomiska laboratoriet vid Lunds universitet, allt enligt ansökan till länsstyrelsen.
Fältarbetet ska, om klartecken ges och när det är slutfört, resultera i en rapport till länsstyrelsen.