– Javisst, om man vill är det inte svårt. Väldigt mycket finns ju, konstaterar Susanne Welin-Berger, vd vid Gotland Grönt centrum på Lövsta.
Hon har precis avnjutit ett julbord med kollegorna.
– Vi åt ett ganska lokalt julbord, med lamm som växt upp här på gården, slaktats vid Gotlands slagteri och rökts på Mallgårds – de har inte lämnat ön, och köttbullarna var också av gårdens eget kött, berättar Susanne Welin-Berger.
Såväl nöt, som gris och lamm, från ön finns också i stor utsträckning att köpa i vanliga mataffärer.
– Gotländskt kött finns ju tillgängligt för alla. Krav-skinka har vi inte gotländsk ännu, men Havor gård håller på och ställer om, säger Susanne Welin-Berger, som tycker att det gotländska köttet ofta är av bättre kvalitet.
Fisk från närområdet är knepigare.
– Nu är det lite svårt att få tag i Östersjölax, men sill landas ju på ön så det kan man få tag i, säger Susanne Welin-Berger.
Bröd, ost, ägg och gotländska mejerivaror, som mjölk och grädde, är numera lätt att få tag. Men allra störst är kanske utbudet av gotländska grönsaker och rotsaker. Nu är dessutom säsong för julbordets gröna inslag så som rödkål, grönkål, rödbetor, potatis och lök. Susanne Welin-Bergers bästa tips är att bege sig till någon av öns många gårdsbutiker.
– Vi har så många duktiga producenter.
Vissa smaksättare kan vara svårare att hitta på ön, men flera företag gör senap av lokalt odlat senapsfrö och på Stafva i Barlingbo odlas sedan 2009 saffran. Därifrån kommer också den första gotländska julmusten, som Barlingbo bryggeri lanserar nu lagom till jul.