I rapporten "Vilka är lokalpolitikerna i Gotlands län?" redovisar SKL, Sveriges kommuner och landsting, hur sammansättningen bland de förtroendevalda är. Att se om de förtroendevalda speglar befolkning är intressant och viktigt, enligt Björn Kullander.
– Det finns mycket forskning som visar på att det också påverkar åsiktsrepresentativiteten och att det hänger ihop, säger han.
På Gotland är 97 procent av politikerna så kallade fritidspolitiker, det betyder att de sköter sitt uppdrag vid sidan av sina jobb eller studier.
– Det här kan vara ett sätt att nyansera bilden av vilka de förtroendevalda är. Jag tror att gemene man kan tro att en politiker är en heltidspolitiker, man i övre medelåldern, säger Björn Kullander.
Statistiken visar också att det i flera grupper finns en bättre representation på Gotland jämfört med riket. Till exempel är relativt många politiker utrikesfödda på Gotland. Gruppen är fortfarande underrepresenterad jämfört med hur det ser ut i befolkningen, men på Gotland är glappet mindre än i övriga landet. Även andelen kvinnor är något högre på Gotland, 46 procent jämfört med rikets 43 procent.
Gotländska politiker särskiljer sig på fler sätt, enligt Björn Kullander.
– På Gotland sticker det ut litegrann att det är en stor andel som är småbarnsföräldrar. Vi tycker att det är mycket i hela riket, att mer än var tionde är småbarnsförälder, men på Gotland är det hela 14 procent. Det tror jag kanske inte är den bilden som de flesta har av de förtroendevalda, säger Björn Kullander och fortsätter:
– Det visar ändå att det går att kombinera ett förtroendeuppdrag med att vara småbarnsförälder, det är positivt.
En kategori som är underrepresenterade bland de gotländska politikerna är de mellan 18 och 29 år, en trend som syns i hela landet.
– Till viss del är det ganska naturligt eftersom det kan vara svårt när man är i 20-årsåldern att binda upp sig på ett uppdrag som sträcker sig över fyra år, när man vet att man kanske är på väg att plugga eller söka jobb någon annanstans. Så till viss del beror det ju på den typen av orsaker, men det är ju fortfarande ett problem om man vill att de förtroendevalda ska spegla befolkningen, säger Björn Kullander.
Politikertätheten på Gotland är ganska hög och på en politiker går det 242 gotlänningar medan motsvarande siffra i riket är 265 invånare per politiker.
– Rapporten beskriver det som något positivt, att det är relativt tätt med politiker. Det gör ju att man kan ta kontakt lättare eftersom det är större chans att man har någon i sin närhet, på sitt arbete, i sin skola eller i sin bekantskapskrets, som är politiker. Då upplevs det som att man har närmare till besluten, säger Björn Kullander.