Nystartade bolaget Gotlands Gårdsmejeri AB ska producera mjölk för försäljning i gotländska livsmedelsbutiker. Mejeriet kommer att placeras vid Hagmans Lantbruk i Stånga. Syftet med verksamheten är att erbjuda konsumenterna på ön närproducerad mjölk som kommer direkt från gården. I slutet av 2015 beräknas produktionen att komma i gång, och det nya bolaget räknar med att deras mjölk ska finnas i gotländska livsmedelsbutiker strax innan jul.
– Vi ser en framtid med det här. Det är ett stort steg som vi kände att vi måste prova, säger Stig Göransson som är en av intiativtagarna till det nya mejeriet.
Den nya verksamheten kommer att fungera som ett så kallat minimejeri i containerform.
– Man köper all utrustning man ska ha som installeras och monteras, och sen skeppas allt hit.
Utöver mjölk kommer mejeriet att tillverka andra mjölkprodukter som grädde, yoghurt och fil.
– Risken med att starta nytt mejeri är att man försvinner i mängden, och då hjälper det inte att man har bra produkter. Men vi har känt att det finns en efterfrågan på lokala och gotländska produkter, så nu är det lite upp till bevis om det verkligen är så, säger Stig Göransson.