I höstas lanserade Stafva Gårdsmejeri sin ”helmjölk” som varken var homogeniserad eller standardiserad. Mejeriets trelitersdunkar har sedan dess funnits i nästan alla butiker på ön.
– Det har gått bra, säger Patrik von Corswant på Stafva.
Fast Stafvas helmjölk har varit en nischprodukt och för att få ekonomi på mjölksatsningen behöver mejeriet nu komplettera med andra produkter:
– Nischade produkter ger inga stora volymer och det är volymer vi måste ha för att få affär, fortsätter Patrik von Corswant.
Nu bildar han det nya bolaget Stafva Mejeri i samarbete med gårdarna Bäntebingels och Kyrkbingels i Gothem och Stenstu i Ekeby. De ska leverera mjölk till mejeriet och med nya partners får mejeriet in nytt kapital. Därmed har man kunnat köpa in maskiner som man inte har haft råd med tidigare. Bland annat en förpacknings-maskin för enlitersförpackningar.
Under andra halvan av maj räknar Patrik von Corswant med att tillstånden för det nya bolaget ska vara klara och att maskinparken är intrimmad . Då kan de nya produkterna gå ut till butik.
Längre fram kommer syrade produkter, men inledningsvis satsar Stafva mejeri på grädde och två sorters mjölk som är standardiserad samt homogeniserad.
– Det är vad de flesta dricker och marknaden vill ha, konstaterar Patrik von Corswant.