I höstas påbörjade Trafikverket arbetet med att sätta upp tio nya hastighetskameror längs länsväg 148 mellan Visby och Lärbro. Kamerorna är ännu inte uppe, men fundament, stolpar och skyddsräcken är klara. Placeringen av dessa har dock fått de 80 medlemmarna i Kornbodens LRF-avdelning att se rött.
– Två större fordon kan inte längre mötas vid de nya skyddsräckena, för då riskerar den ene att behöva köra ner i diket för att undvika en krock. Vi har inget emot kamerorna, men i nuläget ökar räckena trafikfaran, säger lantbrukaren Pär-Rune Nypelius i Kornbodens LRF-avdelning.
Föreningen har skickat in en skrivelse till Trafikverket där man kräver att skyddsräckena tas ner eller flyttas innan en olycka inträffar.
– Man gör inte en smal väg säkrare genom att göra den ännu smalare, säger Victor Gardell, lantbrukare i Lokrume, när GT träffar föreningen vid vägkanten.
Det värsta stället finns vid Hammars i Lokrume. Där är väg 148 kurvig med skymd sikt och skyddsräcket till en av de blivande fartkamerorna är placerat precis vid asfaltskanten på vägen, hävdar lantbrukarna.
I Fole och Lokrume odlas stora arealer grönsaker och en del skördetröskor och jordbruksredskap har blivit allt större. I sommar när skörden drar igång kommer det bli problem vid räckena, menar Pär-Rune Nypelius.
Väg 148 är hårt trafikerad sommartid och anses av många ha bristande trafiksäkerhet. Trafikverkets utredare föreslog 2019 att delar av de så kallade Peter Larsson-pengarna, 50 miljoner, kan användas till att bredda och räta ut vägen på de kurvigaste ställena. När det kan ske är inte känt, men tio fartkameror ses av staten som ett första steg mot en säkrare väg.
– De här trafikfarliga räckena var inte riktigt det vi hade hoppats på för pengarna, säger Pär-Rune Nypelius.
– Vi har fått svaret att det skulle kosta flera hundra tusen att flytta på räckena. Men vi kan förstöra jordbruksmaskiner för miljoner med ett enda misstag på vägen.
Anna-Sofia Welander, strategisk planerare på Trafikverket, svarar så här på kritiken från de gotländska lantbrukarna.
– Vi sätter upp trafiksäkerhetskameror för att sänka hastigheten och därmed rädda liv, vilket även är syftet på väg 148.
Hon tillägger att vägräcken behövs som skydd för att säkerställa en säker arbetsmiljö för dem som ska underhålla kamerorna.