Dyrare resor får dem att tveka inför flytten

Att tvingas välja, Gotland eller barnen, blir följden av de höjda färjepriserna för Helena och Sven Eriksson. ”Gotland riskerar att bli ett reservat för de som har pengar”.

I tio år har Helena och Sven Eriksson haft huset i Lokrume, hela tiden med tanken att flytta hit permanent. De höga färjepriserna får dem att vackla.

I tio år har Helena och Sven Eriksson haft huset i Lokrume, hela tiden med tanken att flytta hit permanent. De höga färjepriserna får dem att vackla.

Foto: Henrik Radhe

Lokrume2023-01-29 12:03

Efter att ha varit gäster på goda vänners bröllop och firat semester på Gotland fanns ingen annan utväg än att börja leta hus.

– Det tog två år innan vi hittade det. Vi hamnade i Lokrume, och förstod sedan att det var en riktig lyckträff, säger Helena Eriksson och berättar att året var 2013 och att de sedan dess fått vänner och känner sig oerhört väl mottagna i socknen.

undefined
Helena Eriksson berättar att drömmen är höns och lamm, kanske också att kunna odla lite på åkern vid huset i Lokrume. Färjepriserna hotar att spräcka den framtiden.

Planen då, och fram till nu, har hela tiden varit att tillbringa så mycket tid som möjligt i huset, för att när yrkeslivet går mot sitt slut flytta till Gotland permanent.

– Att satsa tid och energi i något som skulle bli ett fastboende, men också en samlingsplats för vänner, våra barn och deras familjer, säger hon och berättar att de har tre vuxna barn och två småkillar till barnbarn.

undefined
Helena och Sven Eriksson har följt utvecklingen av biljettpriserna, som blivit allt dyrare. Nu är gränsen nådd, menar de.

Som ekonom och som HR-konsult i Stockholm har Sven och Helena också sneglat på möjligheten att hitta jobb på ön och flytta tidigare. Så ofta de kan lämnar de lägenheten i Nacka, för att jobba från Lokrume på distans. De gör 15 till 20 resor till Gotland per år.

– Det låter helt galet när man säger det, och det är klart att det är en stor del av vår ekonomi som går till båten, säger hon.

undefined
I tio år har Helena och Sven Eriksson haft huset i Lokrume, hela tiden med tanken att flytta hit permanent. De höga färjepriserna får dem att vackla.

De senaste prishöjningarna på färjorna har fått deras tankar på en flytt till Gotland i gungning.

– Man har smygökat priserna under hela 2022. På ett år har biljettpriserna ökat med 50 procent, säger Sven Eriksson och berättar att de skyndade sig att köpa pendlarkort redan innan årsskiftet, en möjlighet som de menar att långt ifrån alla har.

undefined
Helena och Sven Eriksson är tacksamma över att de råkade hamna i rätt socken. De stortrivs i Lokrume, men pendlandet ryms snart inte i deras budget.

Helena och Sven Eriksson är nöjda med såväl färjor som service, men menar att det är ett systemfel som nu riskerar att drabba ön hårt.

– Det är märkligt att staten bara kan knoppa av ett helt län. Gotland riskerar att bli ett exklusivt resmål, en plats i Sverige dit bara de med tillräckligt god ekonomi kan ta sig, säger hon.

undefined
När sonen med familj reste till Gotland i somras kostade det 4 300 kronor. När Helena Eriksson provbokar samma vecka i år och i god tid skulle priset ändå hamna på nästan 5 800 kronor.

De jämför med den enorma ombyggnationen av Slussen i Stockholm, och förbifarten med vägar, som tillsammans landar på 55 miljarder.

– Där är staten med som finansiär, trots att det är en regional fråga, säger Sven Eriksson och menar att Gotland självklart borde hanteras på samma sätt.

undefined
Pendlarkortet är ett alternativ för den som åker ofta och har råd att betala. Utslaget på ett år blir varje resa billigare.

För dem handlar de kraftigt höjda priserna om att flytta till Gotland eller inte. De är väl medvetna om att läget är allvarligare för den stora mängd gotlänningar som redan bor här och har släkt och vänner på fastlandet.

– Vilken ångest att känna sig isolerad fast man bor i samma land. Gotland riskerar att bli ett reservat för förmögna. Då är det inte lika självklart att vara bofast här, om man tvingas välja bort att träffa barn och vänner på fastlandet, säger Helena Eriksson.

undefined
Helena och Sven Eriksson pendlar hela året mellan lägenheten i Nacka och huset i Lokrume. Drömmen är att flytta till Gotland permanent, men de oroar sig nu för att de höjda priserna får stora konsekvenser.

Redan i sommar befarar hon konsekvenser, för uthyrare av stugor och för gotlänningar som liksom de har barnen på fastlandet.

– Vi måste hitta ett sätt att se färjorna som en väg, där Gotland tillhör resten av Sverige.

undefined
"Vi behöver verkligen göra djupare analyser av vad det här skulle kunna innebära", säger Mimmi Gibson på Region Gotland om de höjda färjepriserna.

Mimmi Gibson är marknads- och varumärkesansvarig för varumärket Gotland hos regionen, där man tar de höjda priserna med stor oro.

– Vi behöver verkligen göra djupare analyser av vad det här skulle kunna innebära. Vi kommer fortsätta att jobba med frågan, säger hon.

Att Gotland behöver fler i yrkesverksam ålder, menar hon, är av största vikt.

– Det handlar om skatteintäkter och om Gotlands infrastruktur, det är så vi finansierar välfärden: Skola, omsorg och allt det som spelar roll i människors liv.

Fakta

Under de senaste 25 åren har Gotlands folkmängd ökat med 3 030 personer, men lönerna är i dag de lägsta i landet.

År 1996 hade Gotland 57 971 bofasta, årsskiftet sista december 2021 hade det ökat med 5,2 procent till 61 001 personer.

Destination Gotland meddelade i slutet av förra året att man höjer priserna med upp till 30 procent på grund av dyrare bränsle.

Reaktionerna har varit kraftiga, en namninsamling pågår på nätet för att staten ska täcka de höjda kostnaderna.

Källa: SCB/Helagotland.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!