Många har jobb men låg inkomst

Gotlänningar har bland de lägsta inkomsterna per invånare i Sverige, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Detta trots att andelen av befolkningen som arbetar har ökat.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Löner (GA)2019-03-05 06:20

Den genomsnittliga gotlänningen i åldern 20 till 64 har drygt 260 000 kronor kvar efter skatt per år. Det är näst lägst i landet. Bara invånarna i Värmlands län har en lägre genomsnittlig årsinkomst efter skatt. Mest pengar kvar efter skatt har boende i Stockholms län, drygt 340 000 kronor per år.

– Rent allmänt innebär det att medelindividen på Gotland har det sämre ställt än medelindividen på fastlandet, och mindre pengar att handla för, säger Lars Behrenz, docent i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.

Hur höga eller låga medelinkomster ett län har hänger samman med bland annat hur stor del av befolkningen som är i arbete. Från år 2012 till och med år 2016 hade Gotland en låg sysselsättningsgrad jämfört med riket, men 2017 ökade sysselsättningsgraden med flera procentenheter till 68,7 procent, vilket var högre än rikssnittet.

– En av förklaringarna till att Gotland har en högre sysselsättningsgrad, men fortfarande låga medelinkomster, är att de nya människorna som kommit i arbete förmodligen inte har så höga löner, säger Lars Behrenz.

Jämfört med riket har Gotland även en hög andel äldre, vilket även det påverkar medelinkomsterna.

– Det är en av förklaringarna om en hög andel lever på pension, eftersom pensioner är extremt mycket lägre, säger Lars Behrenz.

Trots att genomsnittsgotlänningar har lägre lön anser Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, att mycket går åt rätt håll.

– De senaste åren har vi gjort satsningar på bristyrken och fått effekten att det är enklare att rekrytera och behålla kompetens. Andelen personer med högre utbildning på Gotland ökar, det är positivt och kan bidra till att skattekraften stiger, säger hon.

Hushållens generella ekonomiska standard fortsätter att öka, men i lägre takt än tidigare, rapporterar SCB. De senaste årens högkonjunktur kommer inte att hålla i sig länge till, enligt Lars Behrenz.

– Det kommer att svänga redan i slutet av året. Det ser inte ut att bli kris men det kommer att bli lite sämre tider framöver, säger han.

Nyckeln till framgång för Gotlands del är att skapa bra förutsättningar för företagande och att locka fler i arbetsför ålder till ön, anser Eva Nypelius.

– Framför allt är det viktigt att vi har ett bra företagsklimat och att vi blir fler gotlänningar, säger hon.

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Gotland i siffror

2017 hade Gotland den lägsta arbetslösheten i landet, 4,5 procent.

Under 2016 var andelen sysselsatta 63,3 procent, att jämföra med rikssnittet på 67 procent. År 2017 ökade andelen sysselsatta till 68,7.

År 2018 var 25,3 procent av befolkningen 65 år eller äldre. I riket var andelen 19,9 procent.

BRP* var 330 000 kronor per invånare år 2016, att jämföra med 442 000 kronor per invånare i riket.

*BRP står för bruttoregionprodukt och är det samlade värdet av alla producerade varor och tjänster i en region under ett år.

Källa: SCB, Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!