I slutet av mars kom den svenska industrins parter överens om en löneökning på 2,2 procent – det som sedan brukar kallas ”märket” för resten av arbetsmarknaden.
När Region Gotland skulle förhandla om lärarlönerna på ön valde de att lägga sig på en lägre nivå. Budet blev 1,5 procent och Lärarförbundet Gotland lyckades inte övertyga arbetsgivaren att höja siffran.
Arbetstagarsidan valde till slut att frånträda förhandlingen. De anser att de satsningar som under några år gjorts på öns lärare nu ”försvinner”.
– Arbetsgivaren har sagt att de ska fortsätta att satsa på lärarna, men i den här översynen har de inte gjort det, säger Lärarförbundet Gotlands vice ordförande Linda Rung.
Ordföranden i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Saga Carlgren (V), har förståelse för fackets besvikelse men hänvisar till regionens ekonomiska läge:
– Budet från arbetsgivaren baseras på den kompensation för löneökningar som budgeterades i fullmäktiges budget för 2016. Det är naturligt för förhandlarna att utgå från det även om det inte är något formellt tak för löneöversynen. Kommer man fram till en högre höjning måste de pengarna hittas på andra ställen i organisationen, genom besparingar eller effektiviseringar. Ett sådant jobb görs redan och de pengar som genereras behövs i besparingsarbetet som hela regionen måste ägna sig åt just nu och kan därför inte avsättas till löneökningar i någon större utsträckning.
Inom Lärarförbundet finns nu en oro över att fler av medlemmarna ska lämna ön – och att färre kommer att välja att flytta hit. Enligt Linda Rung är lönerna betydligt bättre på andra håll.
– När medlemmar på fastlandet ringer och hör vilken lön de skulle få här så inser vi att de skulle få sänka sin lön med uppåt 6 000 kronor om de flyttar hit. Gotland är bland de kommuner som satsar minst på lärarna i år, efter att ha legat bland medelkommunerna de senaste åren, säger hon.
Liknande funderingar finns även hos politikerna.
– På sikt kan vi inte ha så låga löneökningar om vi ska kunna locka till oss nya lärare och behålla de lärare vi har, menar Saga Carlgren.
Därför ska en ny satsning göras under nästa år:
– Trots det ekonomiska läget gör vi ändå förbättringar i budgeten för 2017. Lönekompensationen ökas till två procent och vi sätter också av tio miljoner kronor för att jämna ut löneskillnader mellan könen och tre miljoner för särskilt svårrekryterade yrkesgrupper.