Ägaren av Stafva gård, Patrik von Corswant, bjöd in bondenätverket till att tillfälligt lämna sina gårdar för att mötas på Gotland under Almedalsveckan. Syftet med sammanträdet är att tillsammans diskutera lantbrukets utmaningar och möjligheter och att sprida kunskapen kring det. Gemensamt är uppfattningen om att dagens generella sätt att hantera jordbruket inte är hållbart. Bondeupproret är beredda att ta sig an problemen med både nya och gamla lösningar.
– Vi vill alltid ha mer, mer, mer på en planet som är begränsad vilket säger sig självt, det går inte. Vi kan inte bara stirra oss blinda på koldioxidutsläppen när det finns så omfattande problem i våra marker och det måste vi göra någonting åt, menar han.
En del av lösningen som Bondeupproret diskuterar är att ersätta idén om monokultur med polykultur - istället för att fokusera på att kontrollera tillväxten så att bara en eller få arter ska växa på gården, ska man tillåta naturen att ha sin gång. På så vis menar han att fotosyntesen kan öka vilket också gör att koldioxidhalten sjunker.
– Vi kanske inte kan förändra hela världen, men vi kan ändra på vad vi gör på våra gårdar för att vitalisera jorden. Fokuset måste flyttas från att bara gynna oss själva för att vi ska slippa se människan svälta i framtiden, säger Patrik von Corswant.
Han tror att anledningen till att bönder och lantbrukare jobbar med att kontrollera arter dels handlar om ekonomi och att tjäna pengar, och dels om att det är så man blivit upplärd. Han får medhåll från Jörgen Andersson som är en av initiativtagarna till Bondeupproret.
– Det ska ju krävas en del för att någon ska vara beredd kasta bort allt man lärt sig. Man fortsätter på samma sätt som man alltid gjort för det är så man fostrats, säger bonden Jörgen Andersson från Åredalen.
Erik Kallings, bonde i Follingbo, tar med sig erfarenheter och utmaningar som bönderna på Gotland står inför efter fjolårets torka. Den resulterade i svårigheter att sköta verksamheten vilket enligt Kallings har lett till ekonomiska problem.
– Det var tur att vi fick en del regn i höstas. Bäst vore såklart att få en stabil grund som behåller vattnet i marken vilket är en av punkterna vi diskuterar här idag, säger Erik Kallings.
Bondeupprorets tisdag vigdes åt samtal och att se och lära av varandra. Under torsdagen är planen att dela med sig av böndernas och lantbrukarnas perspektiv på klimatkrisen med makthavare på Almedalsveckan.
– Det är otroligt givande att träffa människor och diskutera det här. Faktum är att vi inte har tillräckligt med kunskap och genom utbytet av tankar och erfarenheter lär vi oss mer. Ensam är man inte stark i det här, säger bonden Åsa Vilhelmsson från Ljusdal.
Anders Lerberg, lantbruksrådgivare och bonde i Norge, tillägger vikten och ansvaret som lantbrukare världen över har.
– Du träffar exempelvis aldrig en läkare som inte vet vilka konsekvenser människokroppen kan få efter olika behandlingar, men det är skrämmande hur lite folk som jobbar med lantbruk förstår hur vi påverkar omvärlden med arbetet vi gör. Därför är det otroligt viktigt att vi delar med oss, säger Anders Lerberg som är lantbruksrådgivare och bonde i Norge.