Lottakårens plats säkrad i försvaret

Många tror kanske att Svenska ­lottakåren för en tynande tillvaro. Men så är det inte. I alla fall inte på Gotland. Öns lottakår är en av de ­större i landet.

Ulla Bäckström är redo att hjälpa till både i uniform och jeans.

Ulla Bäckström är redo att hjälpa till både i uniform och jeans.

Foto: Ulla Bäckström/Privat

LOTTAKÅREN (GT)2017-08-07 07:56

Gotlänningarna Ulla Bäckström och Anita Sjöberg har sammanlagt 86 år i lotta­kåren bakom sig. Bådas ­fäder var aktiva i hemvärnet och de själva engagerade sig i lottorna redan vid 15 års ålder. I dag är de kårchef, respektive vice kårchef för lottorna på Gotland, en förening med cirka 100 medlemmar.

– Den äldsta medlemmen fyller snart 100 år. Sen är väl de flesta runt 50 år eller mer ...Visst skulle vi vilja bli fler men jag upplever att intresset har ökat och är större än på mycket länge, ­säger Ulla.

– Det låter kanske inte som att 100 medlemmar är så mycket men faktum är att lottakåren på Gotland är en av de större i landet, ­fyller Anita i.

En vanlig fråga de båda får är ”Finns lottakåren fortfarande”? Och svaret är: ja.

– Kanske syntes vi mer på stan tidigare. Nu hittar många oss på nätet, berättar Anita.

– Att vara en del av en frivilligkår handlar inte bara om att vara beredd vid kris­situationer. Vi är en viktig kugge i ett större hjul.

Som exempel berättar Ulla och Anita att man varje år tar prover på betesgräs och skickar vidare för analys på uppdrag av Strålskydds­myndigheten. Ett uppdrag som kom efter Tjernobyl­olyckan.

Ett annat exempel är när för elva år sedan när tusentals svenskar skulle evakueras från Libanon. Då ryckte flera lottor in och hjälpte till i UD:s telefonväxel som brakat samman.

– Vi har avtal med flera myndigheter om att hjälpa till vid behov. Man får bidra på flera plan, i uniform eller civila jeans, förklarar Ulla.

Tidigare var kåren uppdelad heltids- eller deltidstjänstgörande. Efter omorganisationen inom försvaret skärptes kraven. I dag är alla utbildade soldater.

Lottornas främsta uppgift är att rekrytera och inte minst utbilda fältkockar och stabsassistenter för tjänst­göring i hemvärnet .

– Alla får en två veckor lång grundläggande soldat­utbildning. Sen gör du ett specialistval och får utbildning som kock eller ledningsstöd, säger Ulla.

Både Ulla och Anita är stabslottor och har redan fått en inkallelseorder till den stora militärövningen Aurora i höst. De har fått veta var och när de ska infinna sig och vad de ska ha på sig. Fler än 19 000 män och kvinnor kommer att delta, en fjärdedel kommer från hemvärnet.­ Så det blir tre intensiva ­veckor

– Vi har en planerad krigsförbandsövning i samband med Aurora. Det blir väl lite extra uppskruvat. Men vi är väl förberedda och kommer att lösa uppgifterna, avslutar Anita.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om