På grund av covid-19 ställs de flesta luciatåg in på öns skolor. Några som valt att istället försöka nå ut till en bredare publik är Wisbygymnasiet. Skolans estetelevers luciatåg kommer nämligen att livesändas på bland annat Helagotland.se.
– På detta sätt vill vi på Wisbygymnasiet dela med oss av skolans luciafirande till resten av Gotlands befolkning. Skolan har en tradition av att ha ett luciatåg som bjuder på otroligt vacker sång, säger Wisbygymnasiets biträdande rektor Karin Lekander i ett pressmeddelande.
I Kräklingbo skola kommer eleverna att gå luciatåg utomhus för föräldrar.
– Vi brukar ha det i kyrkan och även om vi är öns minsta skola, så blev det snabbt många när vi började räkna med föräldrar. Men vi har möjlighet att ha det utomhus, säger rektor Robert Edfeldt.
Han är även rektor för Dalhem skola, där man tvingas ställa in luciatåget helt på grund av de rådande rekommendationerna. Även den stora julavslutningen ställs in. Istället kommer varje klass att samlas i sina rum och vårdnadshavare får stanna hemma.
– Det känns tråkigt såklart. Det är väldigt fint på sommar- och julavslutningar som blir en högtidsstund för att uppmärksamma terminen som har varit, säger han.
På Södervärnskolan i Visby har årskurs fem spelat in ett luciaframträdande som de andra eleverna får kolla på i sina klassrum samtidigt som de fikar.
– Jag tycker att det är jättebra att det blir något och att vi försöker att skapa lite stämning, säger rektor Cecilia Tofftén.
Skolans julavslutning blir liknande. Tidigare år har hela skolan samlats i idrottshallen för att lyssna till sång och se framträdanden, men inte i år.
– Nu får eleverna lunch med julgröt, det är lite mys med klassen och kortare skoldag, säger Cecilia Tofftén.
Det är upp till varje rektor att göra en bedömning av vilket typ av firande man kan ha på skolan, förklarar grundskolechef Jörgen Norström.
– Det vi har sagt är att vi inte ska ha några stora samlingar tillsammans med grupper som man normalt sett inte träffar och att vi inte ska bjuda in vårdnadshavare inomhus, säger han.
Men att julavslutningarna blir mindre är inte bara negativt, enligt Jörgen Norström.
– Det är tråkigt att vi inte kan hålla i våra traditioner, men det föds nya kreativa idéer som man kanske vill hålla i sen. Det här ger mer fokus på eleverna, säger han.