I flera år har gränsvärderna för så kallade PM10-partiklar övergått EU:s krav för vad som är tillåtet. PM10 är ett mått av små partiklar som orskakas av förbränning och slitage. Visby har sämre luft än både Hornsgatan i Stockholm och Gårda i Göteborg. Nu har Miljö- och hälsoskyddnämnden lagt fram ett förslag till ett åtgärdsprogram för att förbättra luften.
Anledningen till att luften är så dålig tror miljöinspektören Mattias Gerdin, bland annat beror på höga halter av kalksten.
– På Gotland sandar man med kalksten på vintern. När det sedan blir torrt på våren blåser mycket av kalkstenen upp i luften, säger Mattias Gerdin.
Att försöka minska andelen dubbdäck och sänka hastigheten är några av åtgärdsförslagen, dessutom ska man se över vägarna i Visby.
– Det är många slitna vägar som även de har kalksten i sig. Därför vill vi undersöka vilka vägar som behöver byta asfalt, säger han.
2017 översteg Visby gränsvärdet 45 dagar, EU:s krav är under 35 dagar per år. 41 av de dagarna var under perioden januari till april. 2018 har det sett bättre ut, då gränsvärdet under samma period överstigits 29 dagar. Redan under 2018 har man provat några åtgärder.
– Vi provade att sanda med granit istället för kalk och försökte sopa undan sanden så fort det blev torrt. Det är dock svårt att säga att förbättringen är beroende på det. Det kan lika gärna vara att det var regnigare. Vi är försiktigt positiva, säger Mattias Gerdin.
Om man inte lyckas åtgärda luftproblemen och Visby fortsätter att gå över EU:s krav för vad som är tillåtet kan Sverige bli kallade till EU-domstolen.
– Om man blir dömda där kan det leda till dryga böter för Sverige och för Gotland, säger Mattias Gerdin.
Nu ska man på få in synpunkter från andra inblandade aktörer, exempelvis teknikförvaltningen, de ska skickas in senast den sista september. Sedan ska det beslutas av regionfullmäktige i början av 2019. Enligt Mattias Gerdin kommer man fortsätta med vissa åtgärder innan dess.
– Vi kommer fortsätta med granitkross och extra städning. Precis som vi har gjort under våren, säger han.
Är det aktuellt med dubbdäcksförbud som de har på Hornsgatan och i Gårda?
– Vi fokuserar på att ta bort kalken och att förbättra städningen. Dubbdäcksförbud kommer bara bli ett alternativ om inga andra åtgärder funkar.