Den här veckan har polisen bland annat tillbringat tid ute på Gotlands vägar med inriktning på hastighet. Man har övervakat bilister i Träkumla, Bro, Källunge, Östergarn och Västergarn.
– Resultatet har blivit 35 ordningsföreläggande, där det i första hand handlat om för höga hastigheter och några fall om brister på fordon; berättar Rudolf Söderström.
I Visby stoppade man en mopedist som visade sig vara onykter. Personen misstänks också ha varit påverkad av droger.
– På färjeleden hade vi en nykterhetskontroll tidigare i veckan och där var det en person som blåste positivt. Denne person blåste positivt ännu en gång senare samma kväll.
I övrigt har polisen jobbat med sex ringa narkotikabrott, där det rört sig om eget bruk.
– Vi har också haft något fall där vi hittat en mindre mängd narkotika och i det fallet finns det misstankar om innehav.
Ett par fall av snatteri i Visby kan Rudolf Söderström också rapportera om.
I helgen kommer polisen att satsa på hög närvaro och synlighet för att skapa trygghet. Valborg är för många förknippad med alkohol och fylleri.
– Jag tycker att det har blivit mycket lugnare på Gotland kring valborg, säger Rudolf Söderström som har jobbat som polis på Gotland sedan 1993 . Jag skulle säga att det var värre förr. I dag tycker jag att de flesta sköter sig.
Varför tror du att det så?
– Jag vet inte riktigt. Men det kanske är mer privata fester i dag. Man sa ju förr att valborg, skolavslutning och midsommar var högtider då ungdomar provade alkohol första gången. När jag var ung samlades halva Gotland i Ljugarn under midsommar. På 70-talet var det Tofta som gällde. Då kunde det vara stökigt. Det är inte riktigt så i dag. Folk sprider ut sig och det blir mindre fester.
Det är narkotikaanvändandet bland ungdomar som oroar polisen.
– Mitt råd till föräldrar är att de ska prata med sina barn och ungdomar. Våga ta fajten om du är orolig. Man får vara misstänksam. Till en viss gräns förstås. Men att vara orolig och prata med sina barn visar bara att man bryr sig.
I veckan har polisen också satsat på att vara synlig på så kallade "hotspots" i Visby. Det är ställen i centrum i Visby där man vet att det lätt kan bli stökigt.
– Det ger resultat. Det är min bestämda uppfattning att det blir lugnare när vi syns ute.
Framåt kommer polisen att fortsätta övervaka trafiken.
– Vi kommer framför allt bevaka vägar med en hastighet över 70 kilometer i timmen. Men man vet aldrig, kanske vi kommer att stå vid vägar med lägre hastighet också, avslutar Rudolf Söderström med en blinkning.