De hoppas kunna se ljuset i mörkret

Det skulle bli tidernas besöksår. I stället slog corona till. Nu hoppas paret bakom Lummelundagrottan överleva på andra jobb, med siktet inställt på sommaren 2021.

Hoppet är det som får Christian och Helena Ericson att våga tro på framtiden och satsa. När coronapandemin ebbat ut har de planer på bröllop och stora middagar med kandelabrar inne i grottan.

Hoppet är det som får Christian och Helena Ericson att våga tro på framtiden och satsa. När coronapandemin ebbat ut har de planer på bröllop och stora middagar med kandelabrar inne i grottan.

Foto: Henrik Radhe

Lummelunda2020-06-28 20:22

Kuddar ska ut i alla soffor och grindarna öppnas till café och ny butik. 

– Förut var det mörkt härinne med förtäckta fönster och entrékassa till grottorna, säger Christian Ericson och slår upp portarna till den gamla ladan vid Lummelundsbruk.

För tre år sedan tog han tillsammans med sin fru Helena över driften av grottan, café och det museum som då var inrymt i ladugården.

– Det var världens utmaning, vi sa ja direkt, säger Helena Ericson och berättar om frågan de fick från Joachim Kuylenstierna som hade köpt hela området.

Och utmaning blev det – betydligt större än vad de hade räknat med.

Innan Christian och Helena tog över hade de i 15 år drivit Visby hyrcykel utanför Österport i Visby. Efter att deras son Oscar drivit uthyrningen såldes rörelsen i vintras, för att satsa stenhårt på Lummelunda.

– I vinter har vi bjudit hit alla hotell och turistföretag som finns på ön och lagt veckor på att presentera oss, säger Helena Ericson.

Marknadsföringen med stora annonser låg klar och bokningsläget såg bra ut med busslaster av kryssningsresenärer. Christian Ericson berättar hur de under vintern har rustat caféet med möbler som de hittat begagnade. För att inreda har de tagit hjälp av konstnären Malin Ekström, som bor och driver ateljé i Lummelunda norr om bruket.

– Det skulle ju bli den bästa kryssningssommaren nånsin, säger Christian Ericson.

Men under två dygn i mars rasade allt samman. Alla bokningar försvann. Telefoner och mejl tystnade. Efter Folkhälsomyndighetens direktiv blev det omöjligt att öppna grottorna som planerat till påsk.

Först helgen innan midsommar öppnade verksamheten, om än med stora begränsningar i antalet besökare till grottan.

– Måndagen efter midsommar brukar vi ha 1 000 kunder, men i år hade vi kanske 100, säger Helena Ericson och berättar att de bara kunnat tacka ja till 9 av de 24 i personalen som hade lovats sommarjobb.

I dagsläget har de inga stora förhoppningar om att kunna rädda den här sommaren, men planen är ändå att hålla öppet varje dag till och med augusti.

– Det här är ett resmål som många som kommer till Gotland har planerat att besöka och det kräver att man har öppet, säger Christian Ericson och berättar att förra sommaren blev den bästa på 20 år med ungefär 100 000 besökare.

För att överleva i år har Christian ringt sitt förra jobb i Stockholm och fått löfte att komma tillbaka som säljare till hösten. Helena är lärare i botten och har jobbat länge på Gråboskolan, hon är öppen för att tillfälligt gå tillbaka. 

– Nu pratar vi bara 2021, säger hon om katastrofåret 2020.

Trots coronapandemin är de fast beslutna att fortsätta att satsa långsiktigt.

– Vi tror på besöksnäringen på Gotland och att den blir fantastisk under de kommande åren, säger Christian Ericson och säger att de är övertygade om att coronas effekt blir att svenskarna kommer att välja att turista mer på hemmaplan.

Med mindre antal besökare i sommar finns tid att planera framåt. Egentligen var satsningen på att låta turister krypa in genom den så kallade "Pojkarnas gång", där bäcken mynnar ut ur berget, planerad till i sommar. Men nu skjuts det äventyret till nästa sommar. Däremot kan sommarens grottbesökare få uppleva totalt mörker.

– Den idén tackar vi Geab för efter alla strömavbrott sommaren 2018, säger Christian Ericson och berättar om kulmen utan ström som nåddes den 13 juli 2018 då grottan låg i totalt mörker stora delar av dagen.

Utanför väntade omkring 1 000 personer som ville in.

– Vi hämtade alla ficklampor vi hade och folk blev jätteglada, säger han och berättar att det upplägget nu finns att välja under kontrollerade former.

I sommar kommer också det stora grottäventyret att finnas kvar, möjligt eftersom antalet besökare som kryper omkring 800 meter rakt in i berget ändå är begränsat till tolv i taget.

– Det är utsett till ett av Sveriges häftigaste äventyr, säger Christian Ericson och berättar att han själv är en av två äventyrsguider som hjälper besökare som intygat att de är fullt friska in.

För ett par veckor sedan hölls vigsel i grottan upplyst av levande ljus i silverkandelabrar. Planen är att fortsätta arrangera bröllop, men också större middagar uppdukade inne i grottsalarna, efter corona.

– Kan man sitta i ett ishotell i Jukkasjärvi i renskinn kan man sitta i grottan med lammskinn. Alla pandemier går över, det har de gjort hittills, säger Christian Ericson.

Lummelundagrottan

År 1950 lyckades de tre Visbypojkarna Lars Olsson, Percy Nilsson och Örjan Håkansson åla in i det som kallas Bergakungens sal.

Det dröjde sedan till 1955 innan upptäckten offentliggjordes och fortsatt utforskande gjordes av bland annat Leander Tell, grundare av Sveriges Speleologförbund.

Sedan de första organiserade visningarna drog igång sommaren 1960 har grottan lockat nära fem miljoner besökare och med 60 000 till 100 000 årliga besök hör den till öns största turistattraktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!