Det är medlemmar i Sveriges speleologförbund, SSF, som i år har fokus på att hitta en fortsättning i de fossila delarna av grottsystemet.
- Vi inventerar och utforskar grottan och kommer att fortsätta gräva förbi Sifonkatedralen, berättar Daniel Krusevi som till vardags är polis i Östersund.
Under veckan genomförs också den årliga inspektionen av grottsystemet och via Stenkumlahålet undersöks möjligheter för fortsatta utforskningar.
På plats är ett gäng engagerade speleologer med olika yrken och bakgrund, som alla har grottor som sitt gemensamma intresse.
Några gräver i grottan eller i kanalen för att hitta fortsättningar, andra pumpar vatten ur grottan för att underlätta arbetet för de grävande.
För nya deltagare i Lummelundaveckans undersökningar genomförs en grundkurs.
Blev förälskad
- Jag hade lite klaustrofobi, men den släppte när jag var för första gången var inne i Korallgrottan i Jämtland. Då blev jag dyblöt och förälskad, säger Ida Krusevi som åkt från Östersund för introduktion, följt av Lummelundagrottan.
- 2010 var vi ett 60-tal personer som bodde i Sifonkatedralen. Nu är vi ett 20-tal här, berättar Bo Lenander, pensionerad ingenjör från Västerås som var med när Speleologförbundet bildades på Gotland 1966.
Gräver vidare
År efter år utökas systemets tillgängliga delar. Hittills har cirka fyra kilometer utforskats. Nu har speleologerna pumpat vatten i två dagar ur den inre sjön och i går kunde tre grottdykare komma in i det fossila systemet.
Det är Mikael "Rauken" Persson, Kenneth Gyllensting och Andreas Wikström som dyker in i systemets vattenpassager och under extrema förhållanden gräver bort lager av lera.
Obruten mark
- Grottforskning är inte bara ett lerigt och blött kravlande och klättrande i mörker. Det är också en spännande upplevelse av natur under jord där ingen människa varit förut, säger Mikaela Löfgren från Göteborg.
Något för alla
Personer som besöker grottor för att det är spännande brukar kallas grottkrypare medan de som har ett mer vetenskapligt intresse kallas för grottforskare eller speleologer. Vid Lummelundagrottan finns plats för bådadera, plus en mängd turister på guidade äventyrsturer.
Det var länge det största kända grottsystemet i Sverige. Nu har Korallgrottan vid Bjurälven i Jämtland rekordet.