Här öppnar krogprofilerna sitt nya cowboy-ställe

Nästa vecka slår portarna upp till en ny vilda västern-inspirerad krog vid Lummelundagrottan. "Ingen ska behöva sitta begravd i mobilen", säger krögaren Tommy Sandlin.

Foto: Dennis Pettersson/Rolf Jönsson/arkiv

Lummelunda2020-06-17 09:03

Redan i januari kunde GT avslöja att Gabriel Sahlin, som sedan 15 år driver G:a Masters i Visby, planerade en ny krogsatsning vid Lummelundagrottan. En hel lada har gjorts om till country and western-krog. Restaurangen öppnar veckan efter midsommar och namnet blir Nya Masters Grill.

Gabriel Sahlin har genom åren fått många erbjudanden om att öppna filialer till den lilla krogen G:a Masters, men detta var det första som kändes helt rätt, säger han.

– Här får vi vara med och starta något helt från scratch i en tom lada. Helhetsbilden är bra här, säger han om valet av Lummelunda.

Lummelunds bruk och grottan har tidigare bara haft enklare matservering och kafé sommartid. Fastighetsägaren Joachim Kuylenstierna som 2018 köpte hela grottan med byggnader och mark ville ha dit en ordentlig krogverksamhet och frågade Gabriel Sahlin om han kunde tänka sig att driva den. Sahlin sa ja och fick med sig kompisen Tommy Sandlin. Sandlin sålde 2017 krogen Wallers som han drivit i tio år.

– Det här ska bli en upplevelse för hela familjen med boulebanor och lianer i träden där ingen ska behöva sitta begravd i mobilen, säger Tommy Sandlin när han tittar ut över havet och den gamla engelska parken nedanför Lummelundagrottan.

Om Gamla Masters i Visby är en finkrog med små portioner är Nya Masters en svulstig lekstuga med väl tilltagna mått och mycket kött i rökt och grillad form, menar Gabriel Sahlin.

– Det finns ingen röd tråd på menyn utan huvudtanken är att det blir det vi själva tycker om att äta. Det kan bli rökta knivmusslor i dag och något helt annat imorgon. Det ska inte vara pretto, utan man ska kunna kasta upp maten på tallrikarna och det ska ändå vara skitsnyggt.

Kött ska hämtas från Tajnungs gård i Hangvar och korv från den nya korvfabriken i Roma.

– Samtidigt som det blir mycket kött kommer vi ha en stående trerätters veganskt meny, säger Tommy Sandlin.

Duon har anställt den franske kocken Rémy Gloaguen som tidigare drivit Brasserie Lickers i Lickershamn. Restaurangchef blir Lynn Samuelsson som även jobbat på Wallers tidigare.

Tommy Sandlin har gått in mycket för inredningen och utformningen av krogen. Inredningen är signerad inredaren Lise Nilsson, som bland annat inrett flera andra krogar på ön.

– På tv-skärmarna ska det rulla spagettivästern i svartvitt och man ska kunna sitta på en hästsadel vid baren. Vi ska också ha livemusik med countryband, säger Tommy Sandlin.

Den cowboyinspirerade saloon-delen får både fängelsehålor där gäster kan sitta och en bordellhörna med guld och röd sammet.

– Det är mest en kul grej, vi drar på växlarna om hur det var i cowboyvärlden, med finka och en bordellhörna även om det inte är helt politiskt korrekt. 

Hela våren har ägnats åt att bygga det nya köket både inne och utomhus, rök, kolgrillar och inte minst inredning till den stora ladan, där man samlat på sig äldre möbler och gamla spröjsade fönster och dörrar till det stora orangeriet som vetter ut mot havet. Hela restaurangen får plats för 300 gäster.

Ambitionen är att kunna ha öppet året runt och projektet är en tioårssatsning.

– Julbord, event och bröllop finns det stor potential för. Dans på logen var ju populärt förr och det är något vi skulle vilja börja med, säger Tommy Sandlin.

För att göra grottområdet till en större destination planerar Joachim Kuylenstierna att göra om den gamla mangårdsbyggnaden till ett hotell, och redan i år räknar man med att få en ny ställplats för husbilar klar nedanför grottan.

Lummelunds bruk

2018 sålde bröderna Hans-Olof och Gunnar Ödin grottor, parkområde och byggnader till Joachim Kuylenstierna.

1913 köpte deras farfar, Johan Fredrik Ödin, fastigheten Överstekvarn 1:21 för 16 000 daler silvermynt. Då ingick den oupptäckta grottan.

Grottforskaren Leander Tell försökte i 20 år ta sig in i vad han trodde var ett system av grottor, men 1948 ålade grabbarna Lars Olsson, Örjan Håkansson och Percy Nilsson in.

Sommaren 1959 sprängdes en tunnel och i maj 1960 hölls de första visningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!