Jättesatsningen i Lummelunda tar form

En satsning utöver det vanliga öppnas till midsommar. Restaurangen har plats för 300 gäster i country and westernmiljö och blir nästa sommar granne med ett nytt stort hotell.

Logdans med countrymusik och en kroginredning inspirerad av amerikanska mellanvästern tror Gabriel Sahlin, Tommy Sandlin och Joachim Kuylenstierna kommer att locka folk till restaurangen.

Logdans med countrymusik och en kroginredning inspirerad av amerikanska mellanvästern tror Gabriel Sahlin, Tommy Sandlin och Joachim Kuylenstierna kommer att locka folk till restaurangen.

Foto: Henrik Radhe

Lummelunda2020-04-04 06:03

För två år sedan köpte affärsmannen Joachim Kuylenstierna området vid Lummelundsbruk med grotta och den stora mangårdsbyggnaden. I en ladugårdsliknande byggnad har tidigare drivits restaurang. Den är just nu byggarbetsplats och flera gotländska firmor arbetar febrilt för att bli klara till sommaren.

– Här möter amerikansk mellanvästern den gotländska myllan. Vi vill att man ska kunna komma hit med hojen eller hästen. Det blir livemusik och country and western, säger Gabriel Sahlin om var inspirationen kommer ifrån.

Han berättar att det var kompisen Joachim som i höstas ringde och ville att de tillsammans skulle gå "all in" för att bygga upp det nya stället.

Gabriel Sahlin har 40 år i krogbranschen och driver G:a Masters i Visby, i en fastighet som även den ägs av Joachim Kuylenstierna.

– Jag har gått och sneglat och fått erbjudanden om att öppna sommarkrog i flera år, men det här var inget att fundera på. Det var bara att slå till, säger Gabriel Sahlin och berättar hur han fick med kompisen Tommy Sandlin som under tio års tid drev Wallers i Visby fram till 2017.

Restaurangen påminner om en klassisk kuliss ur en westernfilm med saloon och bardisk under grova träbalkar med vagnshjul. En gigantisk spegel från 1700-talet ska hänga bakom bardisken.

– På tvären, de har fått låna den av mig, säger Joachim Kuylenstierna.

Namnet blir N:a Masters Grill och det mesta ska lagas över rök och öppen eld.

– Vi har anlitat tre rökmästare från södra Frankrike. Eld och rök möter Medelhavets influenser, säger Gabriel Sahlin och visar det nya köket med kalkstensväggar och det utomhuskök som just nu muras utanför. 

En köksträdgård ska ge örter och sparris, men också ha plats för gäster vid små bord. Till boulebanorna ska gästerna kunna köpa med sig öl i hinkar. Totalt 300 gäster har samtidigt plats att sitta i restaurangens olika delar, bottenvåning, övervåning, takterrass, inglasat uterum och utomhus mot havet.

Planen är att öppna till midsommar och hålla öppet så länge det finns gäster.

– Bröllopsfester, 50-årskalas och julbord, allting är möjligt, säger Tommy Sandlin.

För att få inspiration reste Joachim Kuylenstierna och Gabriel Sahlin för en månad sedan till Nashville i USA. Det var innan coronaviruset slog till.

– Vi skaffade kontakter till flera liveband. Nu sprack den ambitionen, men det finns massor av bra svenska liveband, säger Gabriel Sahlin och berättar att det på övervåningen kommer att bli logdans till svenska artister inom country and westernfacket.

Att satsningen kommer mitt i coronapandemin menar de tre entreprenörerna kan vändas till en möjlighet, även om läget gjort verkligheten mer svårplanerad.

– Vi ser med tillförsikt fram emot en bra sommar. Vi tror att folk kommer att semestra i Sverige och dra sig för att åka till Medelhavsländerna. Det gäller att tänka framåt och det här är en tioårssatsning, säger Gabriel Sahlin.

De tre entreprenörernas mål är att långsiktigt kunna sätta Lummelunda på kartan som besöksdestination. Joachim Kuylenstierna är öppet kritisk till regionens satsning på bygget av ny kryssningskaj. Men kajbygget påverkade honom att köpa turistmagneten Lummelundagrottorna.

– Det finns ingen annan verksamhet som gynnas så mycket av kryssningsturismen. Grottorna har 90 000 betalande besökare varje år och området 180 000 besökare, säger han.

Restaurangsatsningen är ett första steg, nästa tas i höst när mangårdsbyggnaden och de två flyglarna på sammanlagt 1 000 kvadratmeter ska förvandlas till boende.

– Det ska bli ett destinationshotell, inte någon halvmesyr utan ett riktigt hotell, säger Joachim Kuylenstierna och berättar att utsidan kommer att bevaras som den ser ut i dag men att han på insidan inte kommer att snåla på designen.

Han äger sedan tidigare bland annat Lindgården i Visby och fastigheterna som inrymmer såväl Själsö bageri som Krusmyntagården norr om Visby. Sedan flera år äger han också marken på Bungenäs med 132 byggbara tomter. 

– Det har byggts 30 hus men finns 90 lediga tomter kvar. Det är kul att göra saker som folk inte tror ska funka, säger han om var drivkraften kommer ifrån.

De tre kompanjonerna bakom Lummelundasatsningen tror stenhårt på framtiden för Gotland. Gabriel Sahlin kommer även i fortsättningen att driva G:a Masters i Visby.

– En virussjukdom kan inte hindra utvecklingen på Gotland. Den går spikrakt uppåt, säger han.

Fakta

2018 sålde bröderna Hans-Olof och Gunnar Ödin grottor, parkområde och byggnader till Joachim Kuylenstierna.

1913 köpte deras farfar, Johan Fredrik Ödin, fastigheten Överstekvarn 1:21 för 16 000 daler silvermynt. Då ingick den oupptäckta grottan.

Grottforskaren Leander Tell försökte i 20 år ta sig in i vad han trodde var ett system av grottor, men 1948 ålade grabbarna Lars Olsson, Örjan Håkansson och Percy Nilsson in.

Sommaren 1959 sprängdes en tunnel och i maj 1960 hölls de första visningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!