Kaos efter vinterstormar – nu säkrar de området

Sjuka träd, vatten i marken och hårda stormar har gjort området vid Lummelundsbruk till ett plockepinn av fällda giganter. Nu röjs och säkras området för allmänheten.

Sjuka träd en fara för allmänheten

Foto: Henrik Radhe

Lummelunda2024-05-08 06:15

Nyheten i korthet

  • Området vid Lummelundsbruk, ett populärt strövområde, röjs och säkras för allmänheten efter att sjuka träd och svåra stormar lett till att flera stora träd har fallit.
  • Lars Pettersson från Lallas trädvård och hans team arbetar på uppdrag av markägaren för att fälla sjuka träd och ta hand om de som redan har fallit och bedöms som farliga.
  • Askskottsjukan, en sjukdom som spridit sig snabbt i norra Europa och även på Gotland, har bidragit till problemet. Vissa träd som är sjuka och ruttna i stammen kan utgöra en stor fara för människor som rör sig i området.

Parken i Lummelunda är ett populärt strövområde. Men det senaste året har enorma lövträd rasat och blivit liggande, och gjort området svårtillgängligt. Och faktiskt inte helt riskfritt.

– När så här stora träd rasar tar de med sig andra träd. Det blir en dominoeffekt, säger Lars Pettersson från Lallas trädvård, och förklarar att det är en kombination av askskottsjuka, blöta marker och hårda stormar i vinter som gått hårt åt området.

undefined
Området vid Lummelundsbruk har en för Gotland unik miljö. Askskottsjuka, blöta marker och hårda stormar har gått hårt åt beståndet av mycket höga träd.
undefined
Ulf Lindahl lastar grova stockar, flera ton av dem ska sedan sågas till plank.
undefined
Lars Pettersson visar den otroligt grova murgrönan som tyvärr följde sitt värdträd i stormen.

På uppdrag av markägaren ägnar Lars Pettersson, och kollegorna Linus Edholm, från Edholms trädfällning, och Ulf Lindahl, Lindahls skog och trädgård, två dagar åt att fälla sjuka träd. De tar också hand om en del av de som redan rasat och som bedöms som farliga.

Askskottsjukan har spritt sig snabbt i norra Europa, så även på Gotland.

– Den här måste vi fälla, det är ett litet träd i sammanhanget, säger Lars Pettersson medan han förbereder hur han ska få omkull trädet på ett par ton med röta i rotänden.

Just de träd som är sjuka och ruttna i stammen, kan utgöra en stor fara för människor som rör sig i ett område.

– När det blåser händer det grejer. Hade den här asken fått stå en vinter till vet man aldrig, säger han innan trädet landar på backen.

undefined
En rotvälta är oerhört farlig om man inte ser upp när stammen kapas loss. Lars Pettersson visar hur hög den är, innan han sätter sågen i stammen.
undefined
I ett hav av ramslök arbetar laget som ska säkra området. Många av de vindfallna träden lämnas kvar, som biotop för insekter och djurliv.

En bit bort i den unika miljön har en ännu större ask redan fällts av stormen. Den var värd för en klättrare av gigantiska mått.

– Det var Gotlands största murgröna. Jag tror att den kan fortsätta skjuta nya skott, men det är klart att då har den ingenting att klättra på, säger Lars Pettersson.

När trädet föll drog det med sig en väldig rotvälta, hela rotsystemet, som ett stort lock upp ur marken. 

– Det har varit hemska olyckor på andra håll, säger Lars Pettersson och berättar att det hänt att de som jobbat med att röja trädfällen blivit begravda under rotvältan när stammen lossats.

undefined
Lars Pettersson har fällt ett och annat träd, nyttig erfarenhet när stora exemplar ska fällas och hamna rätt.
undefined
Svärdet på motorsågen är 75 centimeter, grovleken på asken imponerande.
undefined
Linus Edholm gillar sitt yrke och att få ta hand om träd. "Det är en ynnest att få jobba med", säger han.
undefined
Två dagar ägnas åt att säkra området, allmänheten varnas med hjälp av skyltar.

15 träd ska tas hand om i parken, för att sågas till plank eller bli flis. Kvar är de två största askarna, 40 meter höga, som behövts beskäras.

– Det är det roligaste. Tycker man om att klättra och att såga motorsåg, då är arborist ett drömyrke, säger Lars Pettersson och berättar hur han säkrade sig med linor upp i kronan.

Kvar i parken lämnas en hel del av de träd som inte utgör fara för allmänheten, som biotop för skalbaggar och andra insekter.

– När man står bredvid såna här jätteträd, det är en av få gånger man blir ödmjuk. De är ju grunden till att vi lever, för fotosyntesen och vårat syre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!