Säker grodgång vid Själsö
Nu säkras grodornas gång längs länsväg 149 ovanför Själsö.Där bygger Trafikverket permanenta grodtunnlar under mark. Trafiksäkerheten ökas därmed för både grodor och människor.
Foto:
Trafikverket bygger därför tunnlar så att grodor och paddor kan gå säkert under i stället för på vägen och riskera att bli dödade av fordonstrafiken.
Enligt Trafikverket har överkörda grodor och paddor länge varit ett känt problem på trafiktäta vägar i tätt befolkade och starkt exploaterade delar av Europa.
Redan från 1960-talet har olika metoder provats för att hindra dem att ta sig upp på trafiktäta vägar.I Sverige har Trafikverket byggt grodtunnlar i Västergötland och Närke med positivt resultat.
Grodtunnel
På Gotland har Trafikverket i några år testat en grodtunnel vid krukmakeriet på länsväg 149 ovanför Själsö fiskeläge. Nu permanentas lösningen.
Enligt Vägverkets checklista för säkra grodpassager anses tunnlar vara det bästa alternativet. Modellen är minst en meter breda och med rätt lutning.
Vid tunnelöppningarna ska låga murar eller staket löpa längs vägkanten för att leda grodorna rätt.
- Grodtunnlarna fungerar bra om de placeras och byggs rätt, konstaterar Fabian Mebus vid länsstyrelsens naturvårsenhet på Gotland.
För en lyckad lösning krävs goda insikter i hur groddjur beter sig och kunskap om deras vandringsmönster under olika årstider.
Fabian Mebus berättar att groddjuren vid Själsö är vanliga paddor, inte akut hotad och rödlistad art som den grönfläckiga Bufo viridis, men som alla groddjur fridlysta. De övervintrar i skogen ovanför klinten öster om väg 149.
De gräver ner sig och ligger i dvala för att piggar på sig i april.
Trafikfara
- När vårregnet kommer vandrar de över vägen och ner till kräftdammarna väster om vägen. Där leker de och efter parningen stannar de i området kring dammarna.
På hösten, i september och oktober, vandrar de tillbaka över vägen till skogen.
Förutom att många grodor och paddorna blir överkörda och dör på vägarna varje år, så utgör de också en trafikfara när bilister försöker väja för dem.
- Naturligtvis är grodtunnlar bra för den biologiska mångfalden, men de byggs av Vägverket med trafiksäkerhetsperspektiv, konstaterar Fabian Mebus.
Enligt beslut av Naturvårdsverket är följande groddjur med känd förekomst i Gotlands län fridlysta i hela landet från och med den 1 januari 2000
Grönfläckig padda (Bufo viridis)
Mindre vattensalamander (Triturus vulgaris)
Vanlig padda (Bufo bufo).
Åkergroda (Rana arvalis).
Källa: Naturvårdsverket
Grönfläckig padda (Bufo viridis)
Mindre vattensalamander (Triturus vulgaris)
Vanlig padda (Bufo bufo).
Åkergroda (Rana arvalis).
Källa: Naturvårdsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!