Arbetet med minigolfbanan pågår för fullt medan en mörkblå Porsche rullar in framför herrgårdsbyggnaden.
– Välkommen till Lummelunda, säger Fredrik Benedict Nybladh och visar vägen in och upp till salen i södra änden.
En stor kakelugn och förgyllda karmstolar berättar om byggnadens mer än hundraåriga historia. Han ursäktar sig medan vi flyttar ner en trappa, till ett något varmare rum. I dag bor ingen i mangårdsbyggnaden, som står tom och bara har underhållsvärme.
– Vi har snart 20-årsjubileum på ”Jul i Vasastan”, säger sångaren och musikalartisten Fredrik Benedict Nybladh och förklarar att han därför just nu ogärna vill bli förkyld och att prinsparet Carl Philip och Sofia för tionde året kommer att finnas som hedersgäster i publiken.
Vi sjunker ner i en himmelsblå soffgrupp medan Fredrik Benedict Nybladh berättar om de stora satsningar som nu ligger framför honom och bruksområdet i Lummelunda. Bakom sig har han delägarna Per Taube, vän med kungen, och Pers dotter Linnéa Taube.
– Det är fyra år sedan jag arbetade med Per i mentorskap till mig, i vissa fastighetsaffärer. Jag skulle köpa en fastighet efter Peter Forsberg i Örnsköldsvik, när Per istället erbjöd mig partnerskap. På den vägen är det, säger Fredrik Benedict Nybladh och berättar att de hittills köpt och sålt Folkets hus i Helsingborg, gjort stora investeringar i en industrifastighet i centrala Gislaved, och utvecklat stadshotellet i Karlskoga.
I det senare fallet gynnat av Saab och Bofors, stora aktörer som lyft Karlskoga och satsningarna på hotellet.
– Det har varit en lysande affär, säger han.
I februari i år köpte Per Taube och hans familj både Lummelundagrottan, med den ståtliga herrgården, samt den fastighet i Visby innerstad där värdshuset Lindgården ligger. Strax därefter såldes samma bolag vidare till Fredrik Benedict och Per Taubes gemensamma bolag, där Fredrik nu ansvarar för utvecklingen av hela området.
Lummelunda, med den gamla bruksparken, herrgården och grottan, ägdes under drygt 100 år av familjen Ödin, som sålde år 2018.
Företaget köptes sedan av affärsmannen Joachim Kuylenstiernas bolag Skälsö AB. Hösten 2020 köpte Fastator, som är ytterligare ett av Kuylenstiernas bolag, Lummelunda-fastigheterna för 40 miljoner kronor, enligt Fastighetsvärlden.
Familjen Taubes koncern består av flera fastighetsbolag, som bland annat äger Sturebadet och Arlandastad Group. Lummelunda Överstekvarn 1:21 och 1:51 samt Visby Kompaniet 5 köptes i två olika affärer, sammanlagt värda 56 miljoner kronor.
– Per kom in till mig på kontoret och kände att det var en hel del att göra med Lummelunda. Man behöver lägga ner både kärlek och en hel del pengar i det här för att det ska återfå sin prakt, säger Fredrik Benedict Nybladh.
AQ arkitekter och Andreas Forsberg, samt ett gotländsk byggbolag, får uppdraget att bygga om herrgårdsbyggnaden.
– Det här är ingenting du kan sköta på distans. Du måste vara på plats och bo här, och träffa grannar, regionen och entreprenörer, säger Fredrik Benedict Nybladh och summerar 15 resor till Lummelunda och mer än en månad som han själv varit på plats sedan i våras.
Hotell, bed and breakfast, eller privatbostad? Av möjliga användningsområden föll valet på destinationsutveckling, med grottan i centrum och herrgårdens 900 kvadratmeter i fyra våningar till uthyrning.
Fredrik Benedict Nybladh berättar att privata fester och högtider som bröllop kan inkvartera gäster i lyxiga sviter på översta våningen.
– Här ska vi göra en biosalong, och här vinkällare med lounge. Vi ska öppna upp paradvåningen på våning två för att man ska kunna mötas, och det kommer att finnas två fullt utrustade kök. Varenda kvadratcentimeter kommer att renoveras och bytas ut, säger han och visar skisser.
Ett poolområde med gym planeras på terrassen på södra gaveln. De två flygelbyggnaderna ska totalrenoveras. Och den pampiga herrgårdstrappan som en gång fanns ska återställas.
– Vi ska hyra ut huset, för kickoffer, företagsevent eller bröllopsfester. De som stannar här ska kunna nyttja alla faciliteter. Oavsett om du är kung av Sverige eller en hårt arbetande individ som jag – vi vill absolut inte distansera oss från allmänheten eller bygga ett varumärke som är för någon annan, säger Fredrik Benedict Nybladh och menar att möjligheten att hyra ska finnas för alla som har de pengarna.
Hur många miljoner han och familjen Taube pumpar in i satsningen är inte offentligt, men Fredrik Benedict Nybladh erkänner att det är "väldigt dyrt".
– Vi valde att göra en minigolfbana på 18 hål som öppnar till sommaren. Bara den kostar åtskilliga miljoner, där man slår genom en grotta och spelar runt siluetter av havsöringar. Där ska vi också bygga upp en miniatyr av herrgårdshuset.
Efter årsskiftet påbörjas arbetet med huvudbyggnaden, där man går uppifrån och ner, en våning i taget och börjar med fönstren. Bygglov ska sökas för några mindre förändringar, annat är anmälningspliktigt.
– Vi hoppas komma in med ansökningarna efter nyår, säger Fredrik Benedict Nybladh.
I bruksparken intill ån ska sedan nästa etapp byggas. En höghöjdsbana med klätterrep, ziplines och hängbroar.
– Både för mindre och för mer våghalsiga vuxna. Du kommer att få ett perspektiv över hela naturreservatet när du är däruppe, säger Fredrik Benedict Nybladh och berättar att en extern samarbetspartner är tänkt att driva äventyrsparken uppe i träden.
Naturområdet ska röjas och stigarna förses med bark. Parkeringsavgifter har redan införts, där det tidigare har varit gratis att parkera.
– Jag har påbörjat en uppställningsplats för husbilar och husvagnar, med duschar, så att man kan stanna ett par dagar och njuta av området, säger han.
En satsning ska också göras på restaurangen i ladan.
– Vi ligger i förhandling med ett flertal välkända krögare, avslöjar han.
Driften av grottan sköts av Helena och Christian Ericson.
– Vi öppnar som vanligt till påsk, säger Christian Ericson.
Fredrik Benedict Nybladhs och Per Taubes förhoppning är att om två år kunna öppna området vid bruket som destination.
– Det kliar i fingrarna och det finns en otrolig potential. I dag står herrgården bara och kostar pengar och den har inte använts på det sätt jag tycker att den borde. Jag är otroligt förväntansfull och känner mig nästan lite nykär, säger Fredrik Benedict Nybladh om satsningen.
Han berättar att han känner sig väl mottagen av de närmaste grannarna och nu ser fram mot både julkonserter i Vasastan i Stockholm och att få komma till skott med renovering och ombyggnad av herrgården.
– Vi ser inte det här som en kostnad utan som en investering i området – för alla på Gotland som vill besöka Lummelunda, säger han.