Den 29 december 2010 brann fabriken i Lummelunda där det tillverkats djurfoder av slaktavfall. Jim Raymond har nu anlitat en advokatbyrå för att stämma Region Gotland. I en skrivelse till Region Gotland kräver han ett skadestånd på 10 miljoner eftersom han anser att räddningstjänsten gjorde en usel insats vid branden.
I skrivelsen till Region Gotland begär advokatbyrån genom juristen Görgen Borg 10 miljoner i skadestånd för företaget JRT Sweden AB. Men när GA når det juridiska ombudet Görgen Borg har skadeståndskravet höjts.
Två företag
- I efterhand fick jag veta att två företag var inblandade, förutom JRT även farmen i Lummelunda och för den yrkar vi 15 miljoner kronor, alltså 25 miljoner totalt, säger Görgen Borg.
Hur har ni fått fram dessa siffror?
- Det är maskiner, varulager och övriga inventarier.
Var fabriken försäkrad?
- Ja, till fem basbelopp, drygt 200 000 kronor.
- Nu vill vi träffa Region Gotland, bjuda in till en diskussion om hur vi löser det här på bästa sätt. Kan vi inte lösa det slutar det i domstol, säger Görgen Borg.
I skrivelsen står bland annat att "räddningstjänsten brustit i sin yrkesutövning på så sätt att de efter cirka tio minuter efter framkomsten till branden beslutat att rökdykarna skulle avbryta sin insats".
Explosionsrisk
Jim Raymond menar också att räddningstjänsten hade en förutfattad uppfattning att anläggningen var farlig och att man inte var villig att göra en aktiv släckningsinsats. Man befarade att det var stor risk att ammoniaktanken som förvarades i industribyggnaden skulle explodera eftersom branden hade ökat och spridit sig till rummet intill ammoniaktanken.
Vidare menar Jim Raymond att det inte kan anses yrkesmässigt av en räddningstjänst att låta hela industrifastigheten brinna ner till grunden på grund av att räddningstjänsten hade bristande kunskaper om ammoniaktanken.
Henrik Johansson var vakthavande brandmästare vid branden. Han har inte läst skrivelsen och vill inte uttala sig förrän han läst den.
Dick Svennefelt, chef för räddningstjänsten, har inte heller läst skrivelsen men fått innehållet berättat för sig.
- Vi har gjort en insats och anser att vi fattat rätt beslut. Vi håller på med en fördjupad olycksorsaksutredning, en skyldighet vi har, och den är klar första veckan i juni. Efter vad som framkommit hittills har vi inte fattat något felaktigt beslut, säger Dick Svennefelt.