Lummelundagrottan fortsätter att växa

Efter två års väntan har nu speleologerna kunnat utforska Lummelundagrottan på nytt.

Bild från Droppstensgalleriet i Lummelundagrottan. Grottan är i dag drygt 4 kilometer lång, vilket gör den till Sveriges näst längsta.

Bild från Droppstensgalleriet i Lummelundagrottan. Grottan är i dag drygt 4 kilometer lång, vilket gör den till Sveriges näst längsta.

Foto: Per Bäckström

Lummelundagrottan2021-07-05 12:35

Pandemin ställde till det även för speleologerna förra året. 2019 upptäcktes en ny grottgång för första gången på över 20 år. Den är minst 60 meter och går både ovan och under vatten. Längs gången finns två torra salar. ”Sensationellt, det slår alla våra förväntningar” sade Stefan Barth när han presenterade de nya upptäckterna för GA för två år sedan.

Han, liksom resterade speleologer på plats, var förstås extremt spända på att ta sig ner i grottorna och fortsätta utforska efter två års frånvaro. 

– Jag skulle inte kalla det för ett misslyckande. Men vi har mjukstartat lite efter pandemin, säger Stefan Barth.

För när de väl tagit sig ner till den nyupptäckta tunneln var repet de monterat borta. Några försök gjordes men dessvärre får istället den fortsatta upptäckten vänta ytterligare ett år. Boven i dramat antas vara vårfloden och sanden den dragit runt där nere vilket belastat repet. 

– Grottan är en stor utmaning och ställer ganska extrema krav. Så vi har valt att inte göra några större försök. Man måste ta det med förnuft också, säger Stefan Barth. 

Däremot visade sig samma vårflod öppna nya dörrar, nästan bokstavligt talat. 

– Det hade förändrats i den stora katedralen. Jag har aldrig tidigare sett en sån stor vattenspegel, säger Åsa Englund. 

Förändringen i den stora katedralen har skett under de två åren av stiltje i grottan. Där det tidigare var vatten till midjehöjd har nu istället blivit uppskattningsvis två meter djupt. Det på grund av den sand som spolats bort. 

Den nya exponerade botten visade sig bjuda på hemligheter, för en helt ny gång upptäcktes under vattenytan. 

– Vi har fått bekräftat att det finns en fortsättning, säger Åsa Englund. 

Inga försök gjordes att ta sig in i öppningen denna gång. Men goda förutsättningar finns då öppningen är drygt 30 centimeter hög och med ett lager sandbotten. 

Speleologerna har nu packat ihop och åkt hem. Men redan nu är förväntan stor inför nästa besök.

– Det har varit en otroligt trevlig vecka med trevlig stämning. Och grottan finns kvar och det är motiverande att vi har något jätteintressant att utforska nästa år. Jag är övertygad om att vi kommer kunna presentera flera nya meter ny grotta då, säger Stefan Barth. 

Han tillägger: 

– Det finns potential. Det har varit många mellanår utan nya upptäckter men nu är vi i ett helt annat läge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!