Vattenbristen på Gotland gör sig påmind på många sätt. Den drabbar människor, växter och djur. Hans-Olof Ödin, som tillsammans med sin bror Gunnar Ödin drev anläggningen vid Lummelunds bruk med grottorna under ett halvt sekel, har levt med Lummelundaån i hela sitt liv. Han fiskade här med sin far och bror som barn. Som vuxen var han med och startade en sportfiskeklubb.
– Jag har sett den vackert kopparbruna forellen med de typiskt röda ringarna försvinna från ån. Nu handlar det om havsöring. Och den har stora problem!
Hans-Olof bor tillsammans med sin fru Hanne ett stenkast från ån. Han tar med en håv och går iväg på stigen fram till ån.
– Jag ska ta upp döda havsöringar, så att de inte ligger och ruttnar i vattnet, säger han.
Och det är sannerligen inte mycket vatten i ån, som löper genom den lummiga terrängen med hassel, askar och andra lövträd. På den bitvis torra bädden syns tydliga spår av mänskliga insatser för att skapa bättre förutsättningar, med tungor av sten växelvis vid brinkarna.
Det tar inte lång stund innan Hans-Olof Ödin har håvat upp den första stinkande döda öringen. Undan för undan fylls håven på med fiskar som skulle glatt vilken fiskare som helst att fånga.
– De kommer helt enkelt inte ut. Det är för lite vatten i ån, konstaterar Hans-Olof.
Utdikningen av Martebomyr en knapp mil uppströms Lummelunds bruk i slutet på 1800-talet var till nytta för lantbruket, men till förfång för fisket. Nu har problemet med vattenbrist spätts på av snöfattiga vintrar och torra somrar. Hans-Olof Ödin skulle vilja se en insats med myndighetsstöd, till exempel genom att pumpa upp vatten från havet, visserligen bräckt, men bättre än inget. Han och hans far gjorde så med en flera hundra meter lång slang en gång på 70-talet. I ån har en laxtrappa anlagts så sent som förra året med stöd av Länsstyrelsen på Gotland. Den underlättar vandringen uppåt vid leken. Men nu är det för ont om vatten för att fisken ska kunna ta sig neråt.
Frank Gustavsson är engagerad sportfiskare. Tillsammans med andra frivilliga var han vid Lummelundaån för ett par dagar sedan.
– Vi bärgade 600 öringar, mestadels yngel men också fiskar upp till 60 centimeter, och satte ut i havet, berättar han.
Nu får han rapporter om att det ser illa ut också i Svajdeån.
– Och det gäller nog alla de grunda små åarna där öringen går upp.