Skyldigheten att mönstra är för första gången könsneutral. I dag finns endast 16 procent kvinnor inom försvaret. Ann Elgemark, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten, berättar att sist de informerade om mönstring gjordes en del satsningar för att få fler kvinnor till militären, vilket enligt Ann Elgemark även gav resultat. Den här gången har det inte funnits tid.
– Allt har gått väldigt fort och det har varit knappt med tid efter regeringens beslut. Vi är dock noga med att vara könsneutrala i vår information.
Men det görs ingen särskild satsning för att rekrytera fler kvinnor?
– Nej, vi gör ingen särbehandling utan väljer de som är bäst lämpade. Vi har fokus på att få 1 500 personer till utbildningen, sedan får vi titta över våra informationskampanjer och möjligtvis komplettera inför nästa omgång, säger Ann Elgemark.
Feministiskt initiativ anser att hela militariseringen är del av ett patriarkalt system som bygger på våld och dominans.
– Det är inte jämställt att ”locka kvinnor” till patriarkala system. Det är inte kvinnorna som behöver ändras – det är hela idén om en militär värnplikt, säger Elin Bååth (Fi), ledamot i regionfullmäktige på Gotland.
Men precis som att sträva mot jämställdhet på andra arbetsplatser, bör inte även militären göra det?
– Visst är det viktigt med jämställda arbetsplatser – alla delar av samhället ska vara tillgängliga och öppna för alla människor. Men feminismens uppgift är inte bara att skapa en numerär balans mellan kvinnor och män. Feminism handlar i minst lika stor utsträckning om att förändra själva strukturerna. Hellre då färre män än fler kvinnor i det militära försvaret, för att skapa numerär balans, säger Elin Bååth.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att det behövs fler kvinnor inom Försvarsmakten.
– Det ligger på Rekryteringsmyndigheten att beskriva verksamheten så att det attraherar både kvinnor och män och att alla känner sig välkomna, och det har jag ett stort förtroende för att de gör.
Kan det vara idé att rekrytera hälften kvinnor och hälften män till grundutbildningen?
– Jag vill inte gå in med någon specifik procentsats. Men jag önskar att vi får upp andelen kvinnor, eftersom vi vet att en könsbalanserad arbetsplats blir bättre, säger Peter Hultqvist.
I mars 2017 beslutade regeringen att återinföra skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt. Mellan den 26 och 27 april får de gotländska 18-åringarna sina mönstringsbrev, där de uppmanas att svara på ett antal frågor rörande bland annat hälsa, skolgång, intressen och motivation.
– Utifrån svaren väljer vi sedan ut personerna som vi anser har de bästa förutsättningarna, säger Ann Elgemark.
Det rör sig om cirka 90 000 personer i landet som får beredskapsunderlaget, och omkring 5 000 personer av dem kommer att kallas till mönstring i höst. De som väljs ut är sedan skyldiga att mönstra. Själva mönstringen kommer att bestå av ett antal tester, både psykologiska och fysiska. Den som mönstrar kommer även att få träffa en läkare och en sjuksköterska. 1 500 personer kommer sedan att väljas ut för att genomföra grundutbildning med värnplikt nästa sommar.
Finns det risk att personer som inte vill göra värnplikt ändå blir kallade?
– Eftersom det bara är 1 500 personer som blir inskrivna, och det faktum att vi ser motivation som en viktig faktor, ser vi inga stora risker att de som absolut inte vill väljs ut.