"Antalet aborter är inte problemet"

Under flera år toppade Gotland abortstatistiken, men den vinden har vänt. Framför allt när det kommer till tonåringar.

Majoriteten av de kvinnor som gör abort på Gotland väljer medicinsk abort. Förra året var det endast tre stycken som gjorde kirurgisk abort.

Majoriteten av de kvinnor som gör abort på Gotland väljer medicinsk abort. Förra året var det endast tre stycken som gjorde kirurgisk abort.

Foto: Martina Holmberg / TT

LYCKAD ÅTGÄRD2019-06-28 12:39

Som ett led i att försöka minska antalet aborter utökade regionen år 2014 subventionerna kring preventivmedel. Innan dess hade de bara gällt kvinnor upp till 19 år och endast för särskilda sorters p-piller. Men för fem år sedan valde man att börja subventionera även de långtidsverkande preparaten för kvinnor upp till 26 år. Nu visar det sig att åtgärden har haft effekt.

Totalt har antalet aborter på Gotland minskat med 17 procent mellan 2014 och 2018. När det kommer till kvinnor under 19 år har antalet minskat med hela 54 procent.

– Dels tror jag att det beror på att regionen har subventionerat preventivmedel samt att ungdomsmottagningarna gör ett bra jobb, säger barnmorskan Marianne Lindholm.

Det är hon som bär huvudansvaret för aborter på Visby lasarett, och hon menar att det främsta sättet att förebygga aborter är genom att använda preventivmedel. Därför handlar hennes jobb till stor del om att hjälpa kvinnor att hitta det skydd som passar dem bäst.

– Problemet är egentligen inte antalet aborter utan antalet oönskade graviditeter. Så redan vid första abortbesöket pratar vi preventivmedel. Studier har visat att de som i samband med abort får ett långtidsverkande preventivmedel löper mindre risk att göra abort igen, berättar Marianne Lindholm.

En annan tydlig trend i statistiken är att färre kvinnor väljer att göra en kirurgisk abort. Under de senaste fyra åren har antalet minskat med 85 procent på Gotland. Även de medicinska aborterna har minskat, men med 12 procent. Om man jämför hur många som väljer de olika metoderna kan man se att tre kvinnor genomförde en kirurgisk abort år 2018 och 210 kvinnor valde att göra en medicinsk.

– Medicinsk abort är skonsammare och du kan genomföra den i hemmet. Vilket de flesta gör. Men det finns också de som gör den på sjukhuset för att få mer stöd, säger Marianne Lindholm.

Hon ser positivt på den förändring som har skett på Gotland, men samtidigt oroas hon av den senaste tidens debatt kring aborträtten. I USA pågår en tuff strid och flera delstater vill skärpa abortlagarna. Även i Tyskland har abortfrågan varit på tapeten under flera år och i Norge röstade stortinget i Oslo i juni ja till att skärpa en regel i abortlagen.

– Vi kan aldrig slappna av utan måste vara vaksamma så att inte aborträtten blir sämre. Vi måste fortsätta att bevaka rätten, Jag tycker att det är jätteviktigt. Jag har sällan upplevt att kvinnorna tycker att det är ett lätt beslut. De kan vara säkra på vad de vill men det är sorgset ändå. En abort är inget man gör lättvindigt, säger hon.

Fakta: Aborter och subvention

Kirurgisk abort

Kirurgisk abort kan användas till graviditetsvecka 12 eller 13, men oftast inte under väldigt tidig graviditet. Det är en mindre operation där kvinnan blir nersövd och läkaren för in ett instrument i livmodern. Instrumentet är kopplat till en sug. Försiktigt sugs foster och moderkaka ut ur livmodern.

Medicinsk abort

Vid tidiga aborter, innan vecka 9, är medicinsk abort vanligast. Vid en medicinsk abort får kvinnan ett läkemedel som påbörjar aborten. Cirka två dagar senare får kvinnan ytterligare ett läkemedel som gör att livmodern får sammandragningar, som gör att fostret stöts ut. En medicinsk abort kan genomföras både på sjukhus samt hemma.

(Källa: 1177)

Subventionen på Gotland

Långtidsverkande preventivmedel är subventionerade för kvinnor upp till 26 år på Gotland. De betalar då max 100 kronor per år för sitt preventivmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!