Historien bakom det lilla crêperiet

Ett försenat bostadsbyte, ett truck-köp på Blocket och en generös nypa spontanitet var receptet som resulterade i Ett Litet Crêperie. "Vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här bra", säger Joakim Andersson.

Charlotte och Joakim såg gården i Stenkyrka och bestämde sig för att satsa.

Charlotte och Joakim såg gården i Stenkyrka och bestämde sig för att satsa.

Foto: Emelie Stenqvist

LYCKAD SATSNING2019-08-22 20:22

Entreprenörparet Charlotte Eklund och Joakim Andersson driver crêperiet på gården i Stenkyrka sedan våren 2017. Vägen till öppningen var allt annat än spikrak.

– Både jag och "Lotta" har jobbat i krogbranschen i många år och det har alltid varit en dröm att öppna eget. Foodtrucks blev en populär grej i Stockholm och i samband med det köpte vi en på Blocket. Den råkade ha två galettplattor som vi tänkte lägga en skiva över, skrattar Joakim Andersson.

Till en början var planen att trucken skulle erbjuda frukost, men efter att ha provat konceptet utanför Södra station i Stockholm utan någon större framgång, bestämde de sig för att tänka om. Sedan kom sommaren som de spenderade på Gotland.

– Vi hade köpt ett nybygge i Stockholm som vi skulle flytta till för tre år sedan. Av olika anledningar blev bygget försenat, så vi bestämde oss för att stanna kvar på Gotland och hyra en lägenhet i Visby under tiden, säger Joakim Andersson.

Paret nyttjade hösten som följde genom att åka till olika platser och upptäcka ön. En dag passerade de gården i Stenkyrka och redan då började planerna ta form.

– Vi såg gården och direkt började vi visualisera vilken typ av verksamhet vi skulle kunna bedriva här, och vi bestämde oss för att testa, säger Joakim Andersson.

Hur bestämmer man sig för att släppa allt och satsa på något nytt?

– Både jag och Lotta är väldigt spontana och det har vi varit med allt från att flytta ihop till att skaffa barn och köpa lägenheter. Hade vi radat upp alla för och nackdelar innan hade vi nog bestämt oss för att vänta, säger Joakim Andersson och fortsätter:

– Jag ångrar ingenting trots magsår och alla sömnlösa nätter. Vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här bra, säger han.

När intervjun tog plats förberedde Charlotte Eklund dagens servering. Örter plockades på gården och hunden Daisy roade sig med ett äpple från ett av träden.

– Det här är en fantastisk plats att vara på och det tror jag att våra gäster också tycker. Många tycker nog att det är skönt att få komma bort och hänga på landet, äta gott samtidigt som barnen får springa av sig lite, säger hon.

Den första sommaren på ön hade paret inga anställda men nu är de elva stycken där nio av dem bor i närområdet. Andersson värderar lokalbefolkningens stöd högt och tror att det är viktigt när man öppnar på Gotland i allmänhet, men utanför Visby i synnerhet.

– Det är viktigt för oss att de som bor här gillar vad vi gör, på något sätt är det ju deras åsikt och upplevelser som bestämmer ödet för vår affärsidé, säger Joakim Andersson.

I framtiden hoppas entreprenörerna på att kunna expandera verksamheten genom att öppna även på fastlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!