"De bestal min mamma"

Medan den gamla kvinnan låg och sov smög sig någon in och stal hennes plånbok. Borta är 1 400 kronor i kontanter - men också all känsla av trygghet och tillit.
- Tänk om hon hade vaknat, jag vågar inte ens tänka tanken, säger dottern Maj-Britt Jeppsson och berättar att mamman efter händelsen mått väldigt dåligt.

Otrygghet. Efter stölden känner Maj-Britt Jeppssons mamma oro och otrygghet. Nu råder Maj-Britt alla äldre att vara försiktiga för att undvika liknande händelser.FOTO: HENRIK RADHE

Otrygghet. Efter stölden känner Maj-Britt Jeppssons mamma oro och otrygghet. Nu råder Maj-Britt alla äldre att vara försiktiga för att undvika liknande händelser.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Lye2012-01-27 04:00

Det nya året började fasansfullt för Maj-Britt Jeppssons 96-åriga mamma. Med hjälp av hemtjänstens dagliga tillsyn bor hon själv i villan i Lye. Under nyårshelgen upptäckte mamman plötsligt att hennes plånbok var borta. Först trodde de anhöriga att hon råkat förlägga den i hemmet. Man vände upp och ned på allt - men hittade ingen plånbok. Man anade då att mamman haft påhälsning nattetid och att plånboken stulits ur handväskan som hängt innanför dörren medan hon sov.

- Tänk om hon hade vaknat! Jag vågar inte ens tänka tanken, säger Maj-Britt Jeppsson.

Efter tio dagar hittades plånboken slängd i grannens trädgård, länsad på 1 400 kronor i kontanter. Då hade man redan hunnit spärra alla kontokort. Kvar i den dyngsura plånboken fanns kära ägodelar i form av bilder på barnen, och maken som avled för snart 20 år sedan.


Tryggheten förstörd
För en pensionär är 1 400 kronor mycket pengar. Men det allra värsta är ändå känslan av att ha blivit utsatt för brott.

- De stal mammas trygghet för 1 400 kronor. Att man inte har någon respekt för de äldre är skrämmande. Vad har hänt med vårt samhälle, säger Maj-Britt Jeppsson och berättar att mamman efter stölden mått mycket dåligt.

Varje dag tänker den 96-åriga kvinnan på det som hänt, hon sover dåligt och känner oro och otrygghet.

I början var det frågan om mamman överhuvudtaget skulle kunna bo kvar själv i huset, men barnen försöker hälsa på så ofta de kan och med hemtjänsten känner de sig tryggare.


Nedlagt av polisen
Maj-Britts tankar går till de äldre och hur vi ska kunna skydda dem för att de ska kunna bo kvar hemma utan att bli utsatta för brottsliga handlingar. Stölden polisanmäldes, men efter att plånboken hittats har de anhöriga fått besked av polisen att man i brist på bevis och spaningsuppslag lagt ned ärendet. Nu vill Maj-Britt Jeppsson att det skrivs om vad som skett, och att äldre personer och deras anhöriga uppmärksammas på vad som faktiskt kan hända.

- Det här är en kränkning. Jag undrar om den som har gjort det förstår vad han gjort och vad resultatet blev, säger hon.


Vanligare förr
Stölder i bostäder har enligt kriminalinspektör Roger Björkander minskat under de senaste tio åren.

- Det är ett fåtal personer som utför dem. Tillfället gör tjuven, ofta kan det finnas en relation mellan den som blir bestulen och gärningsmannen, säger Roger Björkander.

Han poängterar att brott mot äldre bedöms som grövre och att påföljden och straffet påverkas, eftersom offret varit värnlöst eller i en beroendeställning till gärningsmannen.

Lås alltid dörren.

Släpp aldrig in okända människor, även om de ber att få låna toalett eller telefon.

Förvara värdesaker i hemmet på ett betryggande sätt.

Ha aldrig stora summor kontanter hemma.

Som anhörig, försök håll kontakt med dina äldre och hälsa på så ofta du kan.

Spärra telefonen för telefonförsäljare via NIX.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om